ESG News

Siemens картографира въглеродния отпечатък на хотелите

Компанията ще изисква от доставчиците си на хотелски услуги да предоставят ежедневно данни за консумация на енергия и вода, както и за произведените отпадъци за нощувка

Споделяне:

Siemens става първата глобална компания, която въвежда задължително прилагане на т.нар. Green Stay Initiative (GSI) с цел да насърчи устойчивостта при бизнес пътуванията. Компанията ще изисква от партньорските си хотели да предоставят данни за тяхното въздействие върху околната среда.

Заедно с международната компания за услуги Hotel Reservation Service (HRS), Siemens разработи ясно дефинирани и стандартизирани критерии, които картографират въглеродния отпечатък на отделните хотели и ги правят сравними. Това реално е първият единен глобален стандарт за сравняване на хотелите по отношение на тяхната устойчивост.

Какво представлява Green Stay Initiative?

С инициативата Green Stay Initiative доставчиците на хотелски услуги на Siemens в бъдеще ще предоставят данни за ежедневната си консумация на енергия и вода, както и за ежедневното си производство на отпадъци за нощувка. Процесът на изчисление се базира на признати стандарти, като Протокола за парникови газове (Greenhouse Gas Protocol) и ISO. След това устойчивите хотели се отбелязват и се препоръчват на служителите във вътрешната система за резервации за бизнес пътувания на компанията.

GSI е с отворен код, така че да може лесно да се използва и от други компании, създавайки нов пазарен стандарт за устойчиви бизнес пътувания. Преди пандемията служителите на Siemens резервираха над два милиона хотелски стаи всяка година като част от бизнес пътувания. В това отношение GSI е важен двигател за постигане на целите за устойчивост на компанията. Повече от половината партньорски хотели на концерна вече са предоставили своите данни.

„Инициативата на HRS ни предоставя единен глобален стандарт за измерване и сравняване на отпечатъка на хотелите върху околната среда“, коментира Торстен Айке, ръководител на Глобални услуги за мобилност (Global Mobility Services) в Siemens AG.

„Чрез изпълнението на тази инициатива най-накрая можем да запълним една празнина, защото за другите ни доставчици вече имаме сравним стандарт благодарение на платформата за оценка на въглеродните емисии Carbon Web Assessment (CWA). Вече можем да управляваме резервациите в избраните от нас хотели. Това е доказана технология и очевидно е време да използваме тези възможности, за да подпомогнем нашите краткосрочни и дългосрочни цели за устойчивост.“

Siemens ще използва само устойчиви хотели

От следващата година Siemens ще избира своите предпочитани хотелски доставчици според критериите за устойчивост, определени от GSI. В резултат на това хотелите ще бъдат помолени да предоставят данни за своите обекти на годишна база.

До 80 критерия на Green Stay Initiative се използват за измерване на емисиите на CO2 и оценка на ефективността на политиките за устойчивост, енергийното управление и биоразнообразието. Тези критерии отчитат наличието на удобства в хотелите, като басейни, климатици и спа зони, както и други фактори, като ефективност на ресурсите, рециклиране, транспортни услуги и ресторанти.

Siemens си сътрудничи с HRS глобално по широк набор от инициативи за управление на хотелски програми, включително доставки, одит на цените, резервации, плащания и управление на срещи. Отчитайки факта, че много хотели имат ограничени ресурси след пандемията, експертите по устойчиво развитие от HRS и Siemens разработиха Green Stay Initiative по такъв начин, че хотелите да могат да отчитат данните си за околната среда възможно най-лесно и по този начин да отговорят на ESG стандартите.

Устойчивостта е все по-търсена

По-малко от 18 месеца, след като HRS представи отличената си с награда технология, над 300 хотелски вериги и хиляди обекти в 130 страни вече участват в Green Stay Initiative.

„Забелязахме, че редица наши клиенти от Fortune 500 са започнали да поставят определени изисквания относно показателите, свързани с устойчивостта, в първоначалната си заявка за предложения за хотели за 2023 г. Като се има предвид нейната история на пионер, не съм изненадан ни най-малко да видя, че Siemens поема водеща роля“, каза главният изпълнителен директор на HRS Тобиас Раге.

„Устойчивостта все повече се превръща в силата, движеща корпоративната стратегия. Ето защо HRS обеща да продължи да инвестира в устойчиви технологии, които ще ускорят навлизането на Net Zero инициативи в хотелското настаняване, като същевременно помагат на туристическата индустрия да постигне въглеродна неутралност години преди целта за 2050 г., очертана в Парижкото споразумение.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ