ESG News

Германия спасява ключов играч в зеления преход със €7,5 милиарда

Борещият се с енергийния преход гигант Siemens Energy изпадна в трудна ситуация заради дефектни вятърни турбини

Споделяне:

Борещият се с енергийния преход гигант Siemens Energy успешно подаде петиция до германското правителство за гаранция на стойност 7,5 милиарда евро, предава Euractiv.

През август проблемите в Siemens Energy започнаха да се изострят. Компанията призна значителни загуби при производството на вятърни турбини, но каза, че може да поеме загубите. Няколко седмици по-късно медийни съобщения разкриха, че компанията се е обърнала към германското правителство за помощ.

Известно е, че Siemens Energy има проблем. Компанията е в добро здраве, но беше затруднена от придобиването на испанската фирма Gamesa и нейните дефектни турбинни перки“, обясни Робърт Хабек, министър на икономиката и климата.

Банките обаче не се съгласиха с оценката на компанията като „в добро здраве“ и отказаха да отпуснат исканите 15 милиарда евро. След седмици на преговори германското правителство реши да подкрепи заема. Сумата от 11 милиарда евро ще бъде обезпечена с държавна гаранция от 7,5 милиарда евро, като банков консорциум покрива останалите гаранции от 3,5 милиарда евро.

Компанията-майка Siemens, която държи 25% от акциите на Siemens Energy, предоставя гаранции на стойност 1 милиард евро, но се е съгласила да поеме първия транш от евентуална загуба.

Още 3 милиарда евро ще бъдат осигурени от „други заинтересовани страни“, казват от правителството. Това може да са други държави от ЕС, където Siemens Energy наема значителен брой служители, като Испания или Дания.

Въпреки че компанията е зависима от държавна подкрепа, няма да ѝ бъде забранено да раздава дивиденти и бонуси на висшето ръководство.

Ключов играч на зеления преход

Германското правителство описа компанията като „една от водещите световни компании за енергийни технологии“, която е „от голямо значение за цялата верига на стойността за осигуряване на енергийни системи“.

Въпреки че дефектните лопатки на турбините на Gamesa се оказаха удар под кръста, компанията остава ключов играч в осигуряването на стабилна позиция на Европа на глобалните пазари на вятърни турбини.

Само Siemens Energy има поръчки на обща стойност около 110 милиарда евро, които са в процес на подготовка. Фактът, че компанията откри гигафабрика за електролизатори в Централен Берлин предишната седмица може да е помогнал. Siemens Energy е важен работодател в ориентирани към бъдещето индустрии с около 26 000 служители в Германия“, казват от правителството.

Siemens Energy е технологичен лидер и в още един ключов сектор. Компанията е са сред малкото глобални играчи, способни да произвеждат щадящи климата прекъсвачи, известни като комутационни апарати за „високо напрежение“, които ще бъдат ключови за декарбонизиране на мрежовата инфраструктура на Европа.

Прочетете още:

Проблемите с вятърните турбини на Siemens може да струват 4,5 млрд. евро

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ