ESG News

Съветът на жените в бизнеса отличи лидерите в приобщаването и устойчивостта

Споделяне:

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) отличи организациите и постиженията, които осигуряват многообразна и приобщаваща работната среда, не допускат дискриминация и изграждат едно по-добро и устойчиво обществото. Форумът „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ се организира за първи път тази година от СЖББ, в партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Като банка на Европейския съюз, ЕИБ подкрепя разнообразието, равнопоставеността и приобщаването не само поради неоспоримите ползи за бизнеса, които носят, но и защото наистина ценим тяхната сила да обогатяват нашата среда. Разнообразието и приобщаването обхващат всичко, което ни прави това, което сме”, коментира Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

Тя е категочина, че насърчаването на тези принципи е от съществено значение за успеха и развитието ни и отразява истинския смисъл на ЕС. „Разнообразното и приобщаващо работно място е ключът към това да имаме по-ефективни колеги, по-иновативни решения и по-голяма мотивация и ангажираност.”

Над 100 бизнес лидери, членове, партньори и приятели на СЖББ присъстваха на официалната церемония в Гранд Хотел Милениум София и подкрепиха финалистите и победителите. 45 бяха инициативите, които се бориха за престижните отличия. Водещ на събитието беше популярния актьор Владимир Михайлов.

Има много причини да подкрепяме тази кауза, но основната е една. Ние сме бизнес ‎организация и няма и минимално съмнение, че многообразието е добре за бизнеса“, споделя Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

„Поставихме си много амбициозни цели: ‎да съберем, оценим и дадем платформа на най – вдъхновяващите постижения за ‎разнообразие, равнопоставеност и приобщаване, но не само, целта ни е да създадем среда и ‎възможности за тяхното репликиране.“

Големите победители в отделните категории

 • Аксенчър България и VMware България са отличените компании в категория вдъхновяваща инициатива за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място
 • УниКредит Булбанк е победителят в категория вдъхновяваща инициатива на работодател в подкрепа на работещите родители, на семейството и децата
 • Интерланг и Фонадация живот със синдром на Даун грабнаха приза за вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания съответно в стопански и в нестопанския сектор
 • L’Oréal България триумфира в категория вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти
 • Престиж бе обявена за компания шампион в представяне на жени на ръководни и лидерски позиции

Специалните награди

 • А1, МБАЛ Св. Панатлеймон и УМБАЛ Медика бяха специално отличени за приноса им в подкрепа на работещите родители с проектите за безплатни детски градини и занимателни центрова за всички техни служители.
 • Momsanity е стартиращата организация, която получи Специална грамота от СЖББ за вдъхновяваща инициатива в развитие. Тяхната мисия е да помагат на майки, които минават през труден следродилен период.

Голямата награда на организаторите – Отличителен знак на СЖББ беше присъден на Асарел Медет за програмата „Заедно с теб“. Инициативата обхваща децата от асарелски семейства, които са се сблъскали с тежко житейско изпитание – ранна загуба на майка или баща. В случай че единият от родителите в семейството почине, децата от 1 до 12 клас могат да кандидатстват за месечна стипендия. Подкрепата на компанията може да бъде продължена също и по време на висшето образование, в случай че младежите изберат приложима в дружеството специалност. За изминалите 23 години са подкрепени общо 135 стипендианти – ученици или студенти, като 37 от тях по-късно са започнали работа в компанията.

С провеждането на конкурсната процедура СЖББ за пореден път потвърждава своя ангажимент да продължи да работи за насърчаване на равенството и многообразието,  да популяризира добрите практики и програми за насърчаването на професионалното развитие на жените и израстването им в мениджърски позиции, да подкрепя младите специалисти и таланти, за да реализират потенциала си в България. В тази насока, организацията си постави за цел да следи и ключови показатели по темата и в рамките на официалната церемония представи резултатите от Националното представително проучване за равнопоставеност, многообразие и приобщаване, проведено от социологическа агенция „Тренд“ по инициатива на СЖББ.

Някои от водещите резултатите

 • 49% от участниците смятат, че мъжете и жените в България не са равнопоставени в професионално отношение;
 • 46% усещат разлика в разлика в заплащането между жените и мъжете на сродни позиции;
 • 39% отговарят, че няма достатъчно жени предприемачи в България;
 • 66% виждат необходимостта жените в България да бъдат насърчавани да създават собствен бизнес;
 • 69% вярват, че фирмите в България трябва да има програми подкрепящи равнопоставеността;
 • 73% са убедени, че трябва в България да има програми, насочени към млади момичета, които да ги насърчават да се развиват кариерно или да бъдат предприемачи;
 • 69% са категорични, че трябва в България да има програми, насочени към приобщаване на хора с различия.

В края на събитието, Съветът на жените в бизнеса в България обяви старта на първата в страната сертификационна академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Цялостната концепция и обучителната програма са плод на ползотворното партньорство между организацията и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Академията е естествено продължение и на учредените от Съвета първи Национални награди за „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ