ESG News

САЩ искат да сринат цената на геотермалната енергия

Министерството на енергетиката стартира проект, който да вкара геотермалните системи в широка търговска експлоатация

Споделяне:

Американският секретар Дженифър М. Гранхолм днес обяви новата цел на Министерството на енергетиката – да превърне усъвършенстваните геотермални системи (EGS) в широкоразпространена опция за възобновяема енергия в САЩ, като намали цената им с 90% до 45 долара за мегаватчас до 2035 г.

Стратегията Enhanced Geothermal Shot се стреми да отключи почти неизчерпаемите топлинни ресурси на Земята, за да осигури надеждна, чиста енергия на американските общности и да разшири възможностите за стабилна вътрешна геотермална индустрия. В Съединените щати съществуват повече от пет теравата топлинни ресурси — достатъчни, за да задоволят нуждите от електроенергия на целия свят.

Огромен потенциал

Улавянето дори на малка част от това може достъпно да захранва над 40 милиона американски домове. EGS може също така да даде възможност за технологии за широко разгръщане на геотермално отопление и охлаждане, което допълнително ще позволи декарбонизиране на сгради и цели общности. Постигането на напредък при Enhanced  Geothermal Shot ще подкрепи сериозно целите на президента Джо Байдън за 100% електричество без въглеродно замърсяване до 2035 г. и нулеви нетни емисии в икономиката на САЩ до 2050 г.

„Съединените щати разполагат с огромен геотермален енергиен ресурс, който лежи точно под краката ни, и тази програма ще направи предоставянето на тази енергия достъпно за американските домакинства и предприятия“, каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър М. Гранхолм. „Enhanced Geothermal Shot ще премести геотермалната технология от изследователската и развойна дейност към рентабилно търговско приемане, помагайки на енергийните общности и работниците да преминат към производство на чиста енергия за бъдещето.“

Министерството инвестира в изследвания и разработки, които ще помогнат на нацията да получи достъп до пълния си геотермален потенциал и да постигне целите на Enhanced Geothermal Shot. Скорошните инвестиции включват 44 милиона долара за стимулиране на иновациите при EGS за полевата лаборатория на Министерството – Frontier Observatory for Geothermal Energy Research (FORGE), и до 165 милиона щатски долара за трансфер на най-добри практики от петрола и газа към напредък както на EGS, така и на конвенционалната геотермална енергия. Законът за инфраструктурата на президента Байдън също така подкрепя работата по напредъка на EGS с 84 милиона долара, с които да се подкрепят четири пилотни демонстрационни проекта на EGS, които ще предоставят ценна информация за EGS в различни географски и геоложки области.

EGS е млада технология с потенциал да се превърне в двигател на икономическия растеж на САЩ, особено за селските общности. Повечето геотермални работни места са по своята същност местни и са свързани със сондиране и изграждане на кладенци, които трябва да се извършват от местна работна сила. Геотермалната индустрия и работната сила са подобни на петрола и газа, което представлява възможност за преход на квалифицирани работници, както и на цели общности и оборудване от изкопаеми горива към чиста енергия.

Технологичен скок

Enhanced Geothermal Shot е четвъртият Shot, обявен в инициативата Energy Earthshots™ на Министерството на енергетиката, за да помогне за премахването на най-големите оставащи научни и технически бариери за справяне с климатичната криза. Energy Earthshots подкрепя целта на администрацията на Байдън за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., като същевременно създават добре платени синдикални работни места и развиват икономиката. По-рано обявените Energy Earthshots се фокусират върху водорода, отрицателните въглеродни решения и дългосрочното съхранение на енергия.

В момента геотермалната енергия генерира около 3.7 гигавата електроенергия в Съединените щати, но значително количество геотермална енергия не е достъпно с настоящата технология. Изследванията и иновациите за усъвършенстване на EGS сондирането и инженерството могат да отключат тези ресурси и да пуснат ново, чисто електричество в мрежата.

Накратко, EGS е процес на създаване на подземни резервоари, който се постига чрез инжектиране на течност дълбоко под земята в естествено нагрети скали, които иначе нямат потока течност, необходим за извличане на геотермална енергия на повърхността.

Ресурсите на EGS се намират дълбоко под земята, най-малко 1200 метра. Условията са екстремни – високи температури, горещи и абразивни скали и корозивна среда – и идват със значителни неизвестни. Enhanced Geothermal Shot се стреми да се справи с тези предизвикателства чрез агресивно ускоряване на изследванията, разработките и демонстрациите за по-добро разбиране на подземната повърхност, подобряване на инженерството за по-бързо пробиване на повече кладенци и улавяне на повече енергия с по-големи кладенци и електроцентрали.

Enhanced Geothermal Shot ще се основава на научноизследователската и развойна дейност на Министерството на енергетиката и демонстрационната работа, включително в FORGE в Юта, настоящият флагман на EGS изследванията на Министерството.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ