ESG News

Biden Inflation reduction act емисиите
Снимка: Белият дом

САЩ ще намали емисиите с близо 40% до края на десетилетието

Светкавичното развитие на най-голямата икономика се дължи на Закона за намаляване на инфлацията

Споделяне:

САЩ ще намали емисиите си с 35% до 43% до 2030 заради Законът за намаляване на инфлацията. Намалението е спрямо 2005 г. и не включва първоначалните предложения за широка употреба на технологията за улавяне на въглерод от атмосферата и зелен водород.

Законът беше въведен през август 2022 с идеята да противодейства на покачващите се цени и лихви. Заедно с икономическите стимули, обаче, Федералното правителство одобри милиарди долари в стимули и субсидии за производство на зелена енергия, енергийни източници и електрически автомобили за потребителите.

Според някои анализатори, планът е обратен завой на традиционно бавния и консервативен подход на САЩ към борбата с климатичните промени. В същото време, щедрите американски субсидии създават сериозна конкуренция с ЕС, който до момента беше лидер на пазара.

Ситуацията повдигна редица притеснения в Брюксел за това дали Старият континент може да се конкурира със САЩ. Съществува реална опасност, че добрите бизнес условия и данъчни облекчения могат да засмучат най-иновативните зелени европейски компании.

Очакваните намаления на емисиите на CO2

Доклад на Американската агенция за защита на околната среда анализира ефекта от Закона за намаляване на инфлацията. Той включва подкрепата от $391 млрд. за чиста енергия, програми и стимули в периода до 2031 г.

Според доклада, годишните въглеродни емисии на САЩ ще паднат до 3 300 тона до 2035 г. Това е значителна разлика с прогнозираните 4 100 тона без закона. Намалените емисии са грубо еквивалентни на затварянето на 214 въглищни централи. Също така, тези резултати са значително подобрение от нивата през 2005 (6 130 метрични тона).

Доклада твърди, че емисиите на CO2 от производството на електричество ще намалеят между 49% и 83% до 2030 спрямо 2005. Тази промяна трябва да дойде главно от по-широката употреба на слънчева и вятърна енергия.

Джон Подеста, старшият съветник на Белия Дом по въпросите за чистата енергия, определи доклада като показателен за добрите резултати от закона. Според него, финансовият стимул е презаредил борбата с климатичните промени в страната.

Изчисления без недоказани технологии

До 2035 г. средните емисии на въглероден диоксид в САЩ трябва да са наполовина спрямо прогнозите без Закона. Това показа моделът на Агенцията за защита на околната среда. Изчисленията не включват употреба на въглеродно улавяне или зелен водород.

Първоначално, планът и целите му включваха широкото участие на новите зелени технологии като улавяне на въглерод от атмосферата и водород. След оплаквания от собствениците на електроцентрали, обаче, федералната агенция ревизира очакванията си.

Според производителите, първоначалният план е разчитал твърде много на технологии, които към момента са твърде скъпи. Другата им забележка е, че не е ясно до каква степен биха били широко приложими в този срок.

Още по темата:

Държавите негодуват срещу прекомерното разчитане на технологии за улавяне на въглерод

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ