ESG News

Русия не иска България да бъде домакин на срещата на върха за климата COP29

Руската делегация към климатичния орган на ООН изпрати имейл, в който казва, че няма да подкрепи домакинство от ЕС

Споделяне:

Русия възнамерява да блокира страните от Европейския съюз да бъдат домакин на международните преговори за климата на ООН през следващата година, според вътрешни имейли, видяни от Ройтерс. Намесата на Москва показва как геополитическите спорове след нахлуването на Русия в Украйна миналата година усложняват глобалните усилия за борба с изменението на климата. Освен това съществува риск от забавяне на окончателния избор на домакин на COP29, което може да намали времето за подготовка за събитието, пише международната агенция.

България и страната извън ЕС Армения се кандидатираха за домакин на срещата на върха. Тази роля може да им донесе международен престиж и възможност за насърчаване на вътрешните усилия за борба с изменението на климата – заедно с разходи, интензивен медиен контрол и големи логистични изисквания.

Азербайджан е готов да бъде страната домакин на такова важно събитие“, каза Умайра Тагиева, заместник-министър на екологията и природните ресурси на Азербайджан, пред Ройтерс в сряда в първото публично потвърждение на страната за дълго спекулираната кандидатура.

Правата за домакинство на срещите се редуват между петте глобални региона на ООН, като Източна Европа ще бъде домакин през 2024 г. 23-те държави в този регион трябва да изберат единодушно своя кандидат за домакин. Ако Русия наложи вето на всички страни от ЕС, тогава Армения или Азербайджан все още могат да участват в надпреварата.

Чешката република, която е членка на ЕС, вече не се интересува от домакинство, но обмисля да кандидатства за домакинство на подготвително събитие „преди COP“, ако България вземе основната среща на върха, каза чешки служител в сряда.

Русия няма да подкрепи домакинство от ЕС

Руската делегация към климатичния орган на ООН (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата или UNFCCC) изпрати имейл до други представители на източноевропейските държави през април, в който каза, че няма да подкрепи домакинство от ЕС.

В имейла, който не е съобщаван по-рано, руската делегация казва, че страните от ЕС са възприели „политизиран“ подход при определянето на страната домакин, което е довело до блокиране на подкрепени от Русия кандидати.

Разумно е да се смята, че страните от ЕС, водени от политиката на Брюксел, нямат капацитета да служат като честни и ефективни посредници на глобалните преговори за климата съгласно РКОНИК“, се казва в имейла.

Специалният представител на президента на Русия по климата Руслан Еделгериев отказа да потвърди дали Русия ще се противопостави на българската кандидатура.

България не е единственият кандидат за домакин на COP29 през 2024 г. Въпросът ще се решава в строго съответствие с процедурите, предвидени от Рамковата конвенция по изменение на климата, UNFCCC“, казва Еделгериев в писмен отговор на въпроси.

Групата на страните от Източна Европа обсъжда въпроса тази седмица в Бон

Групата на страните от Източна Европа обсъжда въпроса за следващото домакинство на среща на ООН тази седмица в Бон, Германия. След това всички страни обикновено потвърждават решението на групата на тазгодишната среща на върха COP28, която започва през ноември. Ако не успеят да постигнат съгласие, резервен вариант може да бъде домакинството на събитието в постоянните офиси на организацията на ООН за изменението на климата в Бон – въпреки че това ще изисква подкрепата на германското правителство.

По време на миналогодишната конференция на ООН за климата, президентът на България Румен Радев посочи, че страната желае да бъде домакин на събитието и България настоява да кандидатства в края на май с подкрепата на други страни от ЕС. Тази седмица обаче България състави ново правителство, което все още не е потвърдило, че иска да бъде домакин. Българското министерство на околната среда не отговори на искане за коментар в сряда, посочва Reuters.

Арзербайджан и Армения – съседни страни, които са в продължил десетилетия спор за територията на Нагорни Карабах – потвърдиха, че също участват в надпреварата.

Обединените арабски емирства ще бъдат домакини на тазгодишната конференция COP28 от името на Азиатско-тихоокеанската група.

Прочетете още:

COP28: Шефове на компании за изкопаеми горива, противоречиви покани и смесени послания

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ