ESG News

Разрешението за „експериментално“ горене на боклук в „Брикел“ е отменено

Двете организации „Грийнпийс“ България и „За Земята“ обжалваха писмото, вследствие на което на 3 октомври съдът в Стара Загора обяви, че то е незначително

Споделяне:

Документът е подписан в рамките на третото правителство на Бойко Борисов

Нищожно е писмото, според съдa в Стара Загора, което допуска ,,експерименталното” горене на тонове отпадъци. Нито се зачита как това влияе на околната среда, нито разрешението е официално. Факти, които поставят демокрацията в България отново под въпрос. Документът е подписан от Атанаска Николова, която е била заместник-министър на околната среда в третото правителство на Бойко Борисов.

Дописката е от 2018 г., но нейното съществуване е неизвестно в период от три години. През този период информация за допускането да се горят отпадъци в централата няма. 

Писмото, подписано от Атанаска Николова, нито е прозрачно, нито е ясно

Преценка дали в действителност отпадъците ще се приложат като експериментално гориво, не е извършена. В писмото не се посочва за какво количество става въпрос, нито за какво времетраене на експеримента се дава разрешението. Двете организации „Грийнпийс“ България и „За Земята“ обжалваха писмото, вследствие на което на 3 октомври съдът в Стара Загора обяви, че то е незначително. Зад взимането на това становище е фактът, че заместник-министърът подписал документа, няма нужните компетенции за вземането на такова решение.

„Преценката на органа изисква не просто позоваване на заявените от оператора технически данни за надлежна обосновка“, пише в съдебното решение.

Колко боклук гори ТЕЦ „Брикел годишно?

Размерът отпадъци, използвани от централата, е 49 тона на денонощие, това прави 17 885 тона годишно. Количеството смет, което е позволено да се обработва от централата е минимум 500 000 тона годишно. Преди две години Европейската комисия съди България заради надвишено количество серен диоксид именно в района на Гълъбово.

Решението на съда не е неотменяемо

Становището на органа в Стара Загора може да не е перманентно и има вариант да се обжалва. Мнението на природозащитниците е, че издаването на разрешение за експериментално изгаряне на отпадъци е метод да се избегне процедурата за промяна на разрешителното. Причината е, че този ред на действия изисква екооценка.

ESGnews.bg се обърна към „Грийнпийс“ България за коментар

В контекста на настоящата енергийна криза все повече се говори за покриване на енергийните нужди чрез горене на отпадъци, които иначе биха замърсявали околната среда. Каква е Вашата позиция по въпроса?

„Изгарянето на отпадъци не е решение, заради вредния ефект, който има върху околната среда и човешкото здраве. Бихме искали политиките да бъдат ориентирани към решения, които не налагат изгаряне на каквото и да било, за да няма емисии във въздуха, които са токсични за хората. А в краткосрочен план уязвимите домакинства трябва да бъдат подпомогнати директно, за да не се налага да прибягват към такива фалшиви алтернативи.“ – отговори Меглена Антонова, ръководител на екипа и кампаниите на “Грийнпийс” – България.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ