ESG News

Примерите от Европа и добрите практики на местно ниво

Българските общини могат да черпят опит от Европа в много направления

Споделяне:

Общините у нас могат да черпят опит от Европа в много направления. Добри практики са прилаганите в Холандия т.нар. Зелени сделки. Те представляват постигането на съгласие на местно ниво между различни заинтересовани страни, за реализирането на общи дейности за постигането на конкретни резултати по отношение на енергетиката и климата. Около 180 е броят им, като по-известните са за почистването на морските плажове, за риболов опазващ морето и други, съобщава Kmeta.bg.

В Германия 3 окръга се обединяват и създават обща компания, която проучва възможностите за производство на енергия от дървесина. В Испания, общината на Валенсия, заедно с 99 други общини се обединяват и обявяват обща обществена поръчка за подмяна на уличното им осветление с LED такова. Инициативата е много успешна и в момента се прилага на централно ниво.

В Швеция е налице инструмент за споделяне на знания между малките общини, при планирането на мерки за енергийна ефективност. На ниво ЕС съществува и т.нар. marketplace на умните градове: https://smart-cities-marketplace.ec.europa.eu/ 

Темата за енергийната ефективност и опазването на климата, е сред приоритетите на ЕС, в т.ч. и за България като страна членка

От 2009 г. насам с подкрепата на европейските фондове, общините у нас инвестират в подобряването на енергийната ефективност на публичния и частния сграден фонд, качеството на въздуха, в екологосъобразен градски транспорт.

Предстои стартирането и на огромна по размер инвестиция, подкрепена от Евросъюза по Плана ни за възстановяване и устойчивост, за санирането на частните жилищни сгради, която ще се реализира от общините.

Извън европейската подкрепа, България има и собствени общински инвестиции – в училища, захранвани от водород, сгради на администрациите, произвеждащи енергия от фотоволтаици, общини със собствени фотоволтаични паркове, както и сгради, отопляващи се от минерални води.

Плувният басейн в Павликени, също е със соларна инсталация, която намалява значително разходите за електроенергия. България, както и всяка страна членка на ЕС, има национален план по енергетика и климат. В село Равно поле общината вече разполага със собствена соларна инсталация.

НСОРБ също се трансформира в посока опазване на климата и превръщане на Сдружението в зелен офис. Не се разпечатват материали за различни форуми, а се създават условия за електронен достъп до тях, събират се разделно отпадъците, подменя се офис техниката с по-модерна такава.

Прилагането на такива практики не е трудно, а същевременно опазва природата и пести ресурси и може да се използва и от другите асоциации в НАЛАС.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ