Италия е европейската страна, която рециклира най-много отпадъци по данни на европейската комисия от декември 2021. Страната успява да рециклира 79% от отпадъците, които събира. От 2010 г. до 2018 г. нивото на рециклиране в Италия е нараснало с 8,7%.
Рециклирането не само помага за намаляване на производството на отпадъци и потреблението на суровини, но също така води до значителни икономии на потребление на енергия. Така допринася за намаляване на променящите климата емисии.
В областта на рециклирането страната не само изпреварва други европейски държави, но и целта си, поставена за 2025 г. Как се постига това?
Постигане на устойчивост
Италия рециклира 56,4 милиона тона отпадъци годишно, предимно традиционни рециклируеми материали като хартия, пластмаса, стъкло, метал и текстил, достигайки 26 милиона тона.
В градовете събират рециклируемите отпадъци от врата на врата, като от жителите се изисква да разделят отпадъците си или те се събират от определени големи кофи. Тези кошчета са етикетирани за събиране на стъкло, пластмаса, органични отпадъци и хартия. Може също да бъдат забелязани кошчета за събиране на стари дрехи, масло, батерии и лекарства.
Все повече схеми се въвеждат за насърчаване на всички в Италия да рециклират. Като част от целта на правителството да насърчи култура на рециклиране, хотели, ресторанти, барове и магазини са въвели схема за „депозит“. Част от плащането за бутилирани напитки е депозит, който се възстановява при връщане на бутилките.
Магазините насърчават използването на торбички за многократна употреба. Когато продават торбички за еднократна употреба, те трябва да могат да се компостират, според европейските стандарти. Италианците, коиго обичат дизайнерските продукти, обичат да бъде видимо логото върху хартиените торби, получени от модните магазини, и са склонни да ги пазят за по-нататъшна употреба. В супермаркетите можете да закупите торбички за компостиране.
Италия прие законодателство, предназначено да се бори с хранителните отпадъци в цялата страна, което улеснява възстановяването и даряването на хранителните излишъци за благотворителни цели. Това може да бъде за консумация от хора, животни или за компостиране.
През 2017, веригата супермаркети Carrefour Italia си партнира с италианския производител на макаронени изделия и сосове Barilla, за да популяризира рецепти за паста против отпадъци, използващи остатъчни зеленчуци. Те повишават осведомеността с изложби и състезания в магазините.
В някои части на страната има компании, които събират остатъците от олио от около 100 000 ресторанта. То се предава в пунктове за събиране и след това в рафинерия, управлявана от Eni, италианската нефтена и газова компания, където се превръща в гориво. Рециклирането на това масло намалява количеството ядливи култури, необходими за производството на биогорива, и намалява обема на отпадъците, запушващи канализацията.
Индустрия на рециклирането
В Италия цялата верига за рециклиране струва общо над 70 милиарда евро оборот, 14,2 милиарда добавена стойност и над 213 000 служители по информация на италианското онлайн списание Il Fatto Alimentare. Това е страната с най-голям капацитет за рециклиране.
Материалите, добити от рециклиране се използват в производството на хартия, стъкло, пластмаса и дори в мебелния сектор. Това е работещ пример за кръгова икономика.
Основните цели на кръговата икономика са да затвори веригата като гарантира, че всички произведени отпадъци се използват повторно, да намали потреблението на енергия и да изкорени други форми на замърсяващи последици, които възникват във веригата на доставки.
Изследване, направено в Италия, показало, че предприятията, които са инвестирали в зелената икономика, са се представили по-добре от тези, които не са го направили. Той също така показа, че същите зелени предприятия биха били по-способни да осигурят повече работни места в бъдеще и ще отчетат по-ниски загуби, причинени от пандемията (8% намаление на оборота в сравнение с компании, които не са инвестирали в зелена икономика с средна загуба от 14%).