ESG News

Петролните компании са под обстрел в Давос

Климатични активисти протестират срещу участието на най-големите замърсители на Световния икономически форум

Споделяне:

Десетки климатични активисти се събраха в Давос, за да протестират срещу ролята на големите петролни компании на Световния икономически форум (WEF). Те искат и по-решителни действия за справяне с климатичната криза, съобщава Reuters.

Годишната среща на глобалните бизнес и политически лидери в швейцарския курорт започва в понеделник. На него ще присъстват около 1500 бизнес лидери, включително представители на големи енергийни компании, като BP, Chevron и Saudi Aramco.

Ние изискваме конкретни и реални действия в областта на климата“, каза Николас Сигрист, 26-годишният организатор на протеста, който също оглавява партията на младите социалисти в Швейцария.

„Те ще бъдат в една стая с държавните лидери и ще настояват за своите интереси“, каза Сигрист за участието на енергийни компании в срещата на WEF.

Петролната и газовата индустрия заяви, че трябва да бъде част от енергийния преход, тъй като изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в световния енергиен микс, докато страните преминават към нисковъглеродни икономики.

Повече от 100 протестиращи, събрани на площад в Давос, скандираха: „Променете диетата си за климата, яжте богатите“. Други освиркваха петролни фирми, цитирани по време на реч.

Знам, че някои от компаниите се занимават с алтернативи, но мисля, че правителствата с техните субсидии трябва да изкривят полето в полза на алтернативната енергия“, каза Хедър Смит, член на „Организация 99%“, доброволческо движение.

Смит държеше табела с надпис „Спрете Rosebank“, нефтено и газово находище в Северно море, за което тя води кампания за спирането му.

Икономическата криза и нарастващите лихвени проценти затрудниха развитието на възобновяемата енергия да привлече финансиране, докато енергийните компании печелят от енергийната криза.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ