ESG News

Отбелязваме Световния ден на водата

Темата за 2023 година е за ускоряване на промяната за разрешаване на кризата с водата и канализацията

Споделяне:

Водата е един от най-ценните ресурси в света, което прави Земята уникална планета, изпълнена с живот. На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Темата за 2023 година е за ускоряване на промяната и предприемане на действия за справяне с глобалната водна криза в подкрепа на цел за устойчиво развитие (SDG) 6: вода и канализация за всички до 2030 г.

Дисфункцията във водния цикъл подкопава напредъка по всички основни глобални въпроси, от здравето до глада, равенството между половете до работните места, образованието до индустрията, бедствията до мира. Имаме нужда от вода, за да останем живи, но въпреки това има милиарди хора по целия свят, които нямат достъп до безопасна питейна вода.

Чистата питейна вода е от основно значение. Но също така е жизненоважен за санитарията и хигиената. Изчислено е, че повече от 700 деца на възраст под седем години умират всеки ден от заболявания, свързани с небезопасна вода и лоши санитарни условия. Правото на вода и канализация беше признато като човешко право от Общото събрание на ООН през 2010 г. Въпреки това, все още има най-малко 2,1 милиарда души по света, които живеят без безопасна вода в домовете си. Те включват селски общности, хора, които са били разселени поради война и местни конфликти и райони, където изменението на климата прави водата все по-оскъдна.

Проблемите, пред които са изправени общностите без вода

Освен очевидните здравословни проблеми, липсата на достъпна чиста вода означава, че хората – често жени и деца – прекарват часове всеки ден, ходейки пеша до и от отдалечени източници за вода. Това означава, че нямат време да се посветят на работа, учене и други домашни задължения. Търсенето на вода става основното им занимание. А хората, които не могат да ходят пеша, за да си набавят вода, са особено уязвими.

Според данни, публикувани от ООН, около 4 милиарда души – близо две трети от световното население – изпитват сериозен недостиг на вода през поне един месец в годината. Смята се, че до 2030 г. около 700 милиона души по света могат да бъдат разселени поради силен недостиг на вода.

Начинът, по който пазаруваме, ядем, готвим и чистим, може да окаже голямо влияние върху ценните водни ресурси

Водата е основен ресурс за селското стопанство, което използва 72 процента от глобалното потребление на прясна вода, а това го прави най-големият потребител на вода. Този сектор е от решаващо значение за производството на храни, осигурявайки над 95% от храната на сушата.

За да отговори на бъдещото търсене, до 2050 г. глобалното производство на храни и фуражи ще трябва да се увеличи с 50 процента, в сравнение с 2012 г. За да се постигне тази цел, са необходими 35 процента допълнителни водни ресурси.

Ресурсите от прясна вода обаче намаляват във всички региони на света през последните 30 години и глобалната наличност и качество на водата се влошават с тревожна скорост.

Ние всички трябва да бъдем по-ефективни в начините, по които използваме водата, и по-отговорни в начина, по който третираме водоизточниците.

Знаете ли, че…

1,4 милиона души умират годишно, а животът на 74 милиона ще бъде съкратен от болести, свързани с негодна за пиене вода, лоша канализация и лоша хигиена.

Днес 1 от 4 души (2 милиарда души по света) не разполагат с чиста и безопасна питейна вода според данни на СЗО/УНИЦЕФ за 2021 г.  Почти половината от световното население (3,6 милиарда души) няма безопасни санитарни условия.

В световен мащаб 44 процента от битовите отпадъчни води не се пречистват безопасно.

Очаква се глобалното търсене на вода (при източване на вода) да нарасне с 55 процента до 2050 г.

Във видеото може да видите осем действия, които всички можем да предприемем, за да пестим вода. Бъдете промяната, която искате да видите в света!

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ