ESG News

Отбелязваме Световния ден на горите

От нас зависи да опазим тези ценни природни ресурси

Споделяне:

Горите ни дават толкова много за нашето здраве. Те пречистват водата, въздуха, улавят въглерод, като по този начин се борят с изменението на климата, осигуряват храна и животоспасяващи лекарства и подобряват нашето благосъстояние. Когато пием чаша вода, пишем в тетрадка, пием лекарства или строим къща, не винаги правим връзката с горите. И все пак, тези и много други аспекти от нашия живот са свързани с горите по един или друг начин.

Опазването и устойчивото използване на горите е един от най-добрите начини за защита на нашата планета и самите нас. Здравите гори са жизненоважни за всички аспекти на една здрава планета – от поминъка и храненето до биоразнообразието и околната среда.

Въпреки всички тези безценни екологични, икономически, социални и здравни ползи, горите са застрашени от пожари, вредители, суши и безпрецедентно обезлесяване. От нас зависи да опазим тези ценни природни ресурси.

21 март е обявен за Световен ден на горите от Общото събрание на ООН през 2012 г. Целта на отбелязването на този ден е да се увеличи осведомеността за значението на всички видове гори. Страните се насърчават да предприемат действия за организиране на дейности, включващи почистване на горите и кампании за засаждане на дървета.

Устойчивото управление на горите и използването на ресурсите са от ключово значение за борбата с изменението на климата и за приноса към просперитета и благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения. Горите също играят решаваща роля за намаляване на бедността и за постигането на Целите за устойчиво развитие.

Знаете ли, че…

Горите покриват 30% от сушата на земята.

Около половината от цялата горска площ е в тропиците.

Светът губи 100 милиона дървета всяка година заради обезлесяването – приблизително с размера на Исландия.

Насекомите увреждат около 35 милиона хектара гори годишно.

Повече от 2 милиарда тона въглероден диоксид от атмосферата се абсорбират от горите всяка година.

Дъждовните гори действат като термостат в света като регулират температурата и метеорологичните явления.

Общият брой на видовете растения, използвани за медицински цели, може да достигне до 50 000.

Няколко проучвания доказват, че посещението в горска среда понижава кръвното налягане и пулса, както и нивата на кортизол.

За направата на един лист формат А4 са необходими 15-20 грама дървесина. А за книга със среден обем ще ви трябват от 5 килограма дърва.

Как можете да отбележите Световния ден на горите?

  • Споделете видеоклип или анимация с факти за гората.
  • Предайте някои от ключовите послания за тази година или направете снимка на любимата си гора и я споделете с вашите приятели.
  • Организирайте или се присъединете към събития в чест на горите: засаждане на дървета, симпозиуми, художествени изложби, фотоконкурси или бъдете домакин на студентски дебат.
  • Присъединете се към разговора в социалните медии, като използвате хаштага #IntlForestDay или #ForestDay.

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ