ESG News

Байдън налага вето на резолюцията против ESG

Републиканците вече предприеха действия, за да противодействат на въздействието на правилото DOL на щатско ниво

Споделяне:

Американският президент Джо Байдън наложи първото вето в своето управление в понеделник, защитавайки наскоро приетото правило на Министерството на труда, което позволява на мениджърите на фондове да включват съображения за ESG в инвестиционния процес и потуши опитите на републиканците да отменят правилото в Конгреса.

В съобщение до Камарата на представителите, публикувано от Белия дом след обявяването на ветото, Байдън опроверга твърденията, че правилото ще накара мениджърите на фондове да пожертват финансова възвръщаемост, за да преследват политически дневен ред. Те добавят още, че ръководената от републиканците резолюция „би попречила на доверителите на пенсионните планове да вземат предвид фактори, като физическите рискове от изменението на климата и лошото корпоративно управление, които биха могли да повлияят на възвръщаемостта на инвестициите.

„Има обширни доказателства, че екологичните, социалните и управленските фактори могат да имат съществено въздействие върху пазарите, индустриите и бизнеса. Но водената от републиканците резолюция ще принуди пенсионните мениджъри да игнорират тези съответни рискови фактори, пренебрегвайки принципите на свободните пазари и застрашавайки спестяванията на работещите семейства и пенсионерите”, заяви Байдън, цитиран от ESG Today.

Ходът на президента Байдън

Ходът на президента Байдън блокира неотдавнашното мнозинство в Конгреса по-рано този месец на резолюция, неодобряваща правилото на DOL „Благоразумие и лоялност при избора на планови инвестиции и упражняване на правата на акционерите“, което влезе в сила от 30 януари. Ръководената от републиканците резолюция беше внесена с помощта на Закон за преразглеждане на Конгреса, чрез който членовете на Конгреса могат да гласуват за неодобряване на правила в рамките на 60 дни от прилагането им и да предотвратят прилагането на подобни правила в бъдеще.

Правилото DOL позволява на мениджърите на фондове за плановете на ERISA да включват ESG съображения в инвестиционния процес и също така позволява климатичните и ESG фактори да бъдат взети под внимание от фидуциарите, когато упражняват правата на акционерите, като например при гласуване чрез пълномощник, но също така изисква такива съображения „да бъдат въз основа на фактори, които доверителят разумно определя като релевантни за анализ на риска и възвръщаемостта“, като например икономическите ефекти от изменението на климата или други ESG фактори върху инвестиция.

Решението на DOL

Решението на DOL само по себе си бележи сериозна отмяна на хода на администрацията на Тръмп да блокира интегрирането на климатичните и ESG фактори в тези фондове. През юни 2020 г. администрацията на Тръмп обяви предложение за правило, което на практика би поставило строги ограничения върху ESG, инвестиращи в планове на ERISA. Въпреки значителното отблъскване от инвеститори и други групи, фокусирани върху устойчивостта, които обявиха предложението за остаряло и контрапродуктивно, то беше финализирано от DOL по-късно същата година.

Като допълнителен удар върху инвеститорите, фокусирани върху ESG, DOL също така издаде правила относно гласуването чрез пълномощник, засягайки способността на инвестиционните мениджъри да насърчават целите за устойчивост чрез своите инвестиции и предполага, че гласуването чрез пълномощник по въпроси, свързани с ESG, не е в интерес на инвеститорите.

През май 2021 г. президентът Байдън нареди на Министерството на труда да обмисли отмяна на правилата от ерата на Тръмп, като част от изпълнителна заповед, нареждаща на федералните правителствени агенции да прилагат политики за действие за смекчаване на свързания с климата финансов риск и да помогнат за защитата на спестяванията и пенсиите на инвеститорите от тези рискове. Това доведе до правилото на DOL в края на миналата година.

Противодействието на възхода на ESG

Противодействието на възхода на ESG в света на инвестициите, финансите и бизнеса се превърна в основен фокус за много републикански политици в САЩ с твърдения, че фокусираните върху ESG мениджъри на активи следват „събудена“ програма, която цени социалните каузи пред възвръщаемостта на инвестициите, и че фокусираните върху климата инвеститори и финансисти „бойкотират“ базираните на изкопаеми горива енергийни компании.

Въпреки че по-нататъшни инициативи в Конгреса за отхвърляне на ветото, което ще изисква мнозинство от две трети както в Камарата, така и в Сената, изглеждат малко вероятни, републиканците вече предприеха действия, за да противодействат на въздействието на правилото на щатско ниво, най-вече чрез множество – държавен съюз, стартиран от губернатора на Флорида Рон ДеСантис миналата седмица за „защита на хората от ESG движението“.

Действията, обмислени от алианса, включват блокиране на използването на ESG във всички инвестиционни решения на държавно и местно ниво и забрана на мениджърите на държавни фондове да вземат предвид факторите ESG в своите инвестиции от името на държавата.

От друга страна групите за устойчиво инвестиране приветстваха ветото на Байдън.

Още по темата:

Конгресът на САЩ гласува да блокира инвестициите в ESG

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ