Рафтовете на британските супермаркети са оголени, докато фермерите се борят с недостига на работна ръка, растящите разходи за енергия, инфлацията, проблемите с веригата за доставки и изменението на климата. Най-голям е недостигът при зеленчуците и яйцата, съобщава Euronews.
„Мисля, че ще има предизвикателства относно наличността на някои хранителни продукти“, казва Минет Батърс, президент на Националния съюз на фермерите (NFU) на Англия и Уелс, пред Sky News.
Някои британски супермаркети вече водят борба с недостига, поставяки ограничения за потребителите. “Morrisons” не позволява да се купуват повече от две краставици, маруля, чушки и домати. “Asda” ограничава продажбите на броколи, карфиол, краставици, марули, чушки, малини, торбички за салата и домати до три на клиент.
В проучване на YouGov 61% от респондентите в Обединеното кралство са заявили, че лично са забелязали или изпитали недостиг на храна в местния магазин или супермаркет през последните няколко седмици.
В Ирландия също се съобщава за недостиг на домати и зеленчуци.
Защо има недостиг на храна в Обединеното кралство?
Фермерите в Англия и Уелс са засегнати от рязко нарастваща инфлация. От 2019 г. цената на тора се е повишила със 169 процента, казва Батърс на конференцията на NFU. На фона на растящите цени на газа поради руските санкции, разходите за енергия са се увеличили със 79 процента – три пъти по-високи от нормалното. Храната за животни, междувременно, е нараснала с 57 процента.
Като цяло фермерите в Обединеното кралство са изправени пред разходи, които са с почти 50 процента по-високи, отколкото през 2019 г. Производителите на други места също страдат от ефекта на снежната топка от енергийната криза.
Въпреки покачването на цените на храните в супермаркетите, много фермери все още са изправени пред производствени разходи, по-високи от възвръщаемостта им.
Недостигът на работна ръка засегна тежко Обединеното кралство. Ситуацията е особено лоша в птицевъдната промишленост, която вече се разклаща от епидемията от птичи грип, както и в градинарските предприятия и свинефермите. Това отчасти се дължи на ограниченията върху свободата на движение след Brexit.
Климатичните промени също играят голяма роля. Обединено кралство се сблъска с необичайно високи температури както през лятото, така и през зимата, както и със суша в някои части на страната, което се отрази на реколтата и добитъка.
Високите температури засягат и други части на света като Южна Европа и Северна Америка, което ще се отрази и на вноса през следващите няколко седмици.
Кои хранителни продукти са най-застрашени в Обединеното кралство?
Според Батърс производството на зеленчуци за салата в Обединеното кралство се очаква да падне до най-ниските нива от началото на записите през 1985 г. Особено застрашени са домати, краставици, пипер, полски зеленчуци и картофи.
В Мароко – откъдето Обединеното кралство разчита много за внос на домати след Брекзит – ниските температури, проливните дъждове, наводненията и отменените фериботи също доведоха до ограничения върху износа на домати.
Яйцата също са засегнати. Производството в Обединеното кралство е спаднало до най-ниското си ниво от девет години, като през 2022 г. са произведени близо милиард яйца по-малко в сравнение с 2019 г.
Проучване на NFU сред животновъди установява, че 40% от животновъдите и 36% от овцевъдите планират да намалят броя през следващите 12 месеца, главно поради нарастващите разходи.
Има ли недостиг на храна другаде в Европа?
Температурите под нулата в Испания засегнаха някои производители на плодове и зеленчуци, особено в югоизточната община Алмерия, която е основният доставчик на зеленчуци за Европа през зимните месеци. Това е повлияло на износа за Ирландия, но изглежда не е засегнало значително континентална Европа досега.
Докато Ирландия обикновено зависи от холандския внос от април, производителите не отопляват оранжериите си поради енергийната криза. Това доведе до недостиг на продукти като патладжани, домати и краставици, който може да продължи още известно време.
След Brexit Обединеното кралство разчита на внос от страни извън Европа за някои хранителни продукти.
Как могат да бъдат разрешени проблемите на фермерите в Обединеното кралство?
Подобряването на устойчивостта на селскостопанската индустрия зависи до голяма степен от правителствената политика. NFU настоява правителството на Обединеното кралство да насърчава местното производство на храни и да поставя британските фермери на първо място при договаряне на търговски сделки.
Националният съюз на фермерите призовава още за подкрепа за енергоемката промишленост заради рязко растящите сметки. Секторите на селското стопанство и градинарството в момента не отговарят на изискванията за правителствената схема за енергийна подкрепа.
Възприемането на устойчиви земеделски практики и нови технологии, като производство на възобновяеми енергийни източници във фермата и улавяне на въглерод, също е от ключово значение за осигуряване на бъдещето на индустрията.
NFU настоява за правителствени схеми за стимулиране на положителни екологични действия от страна на фермерите. Съюзът също така призовава да се обърне внимание на въпроса за продоволствената сигурност толкова сериозно, колкото и енергийната сигурност.