• Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
English

Ново проучване свърза кафето, яйцата и белия ориз с по-високи нива на вечни химикали в човешкото тяло

Диетите с високо съдържание на плодове, пълнозърнести храни и по-високи диетични фибри са свързани с по-ниски нива на PFAS

Danail Kanev от Danail Kanev
10 месеца преди
в Тенденции
A A
вечни химикали

Ново изследване, насочено към идентифициране на храни, които съдържат по-високи нива на вечни химикали (PFAS), установи, че хората, които ядат повече бял ориз, кафе, яйца и морски дарове, обикновено показват повече от токсичните химикали в тяхната плазма и кърма, предава Гардиън.

Проучването проверява проби от 3000 бременни майки и е сред първите изследвания, които предполагат, че кафето и белият ориз може да са замърсени с по-високи нива от други храни. То също така идентифицира връзката между консумацията на червено месо и нивата на PFOS, едно от най-често срещаните и опасни PFAS съединения.

Според авторите констатациите подчертават повсеместното разпространение на химикалите и многото начини, по които те могат да попаднат в хранителните доставки.

„Резултатите определено сочат към необходимостта от управление на околната среда и запазване на PFAS извън околната среда и хранителната верига. Сега сме в ситуация, в която те са навсякъде и ще останат наоколо, дори ако извършим агресивно отстраняване“, каза Меган Романо, изследовател от Дартмут и водещ автор.

Какво представляват вечните химикали?

PFAS са клас от около 16 000 съединения, използвани за направата на продукти, които са устойчиви на вода, петна и топлина. Те се наричат ​​„вечни химикали“, защото не се разграждат естествено и е установено, че се натрупват в човешкия организъм.

Химикалите са свързани с рак, вродени дефекти, чернодробни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, рязко намаляване на броя на сперматозоидите и редица други сериозни здравословни проблеми.

Въпреки че регулаторите са се съсредоточили върху ограничаването на замърсяването на водата, смята се, че храната е най-често срещаният начин на излагане на PFAS.

Кои храни са замърсени?

PFAS може да доведе до замърсяване на храната по редица пътища. При ориза, изследователите подозират, че произлиза от замърсена почва или земеделска вода. Съдовете за готвене с незалепващо покритие също често съдържат вредните химикали.

Изследователите са открили по-високи нива на PFAS, свързани с яйца от домашни кокошки. Според Романо това може да се дължи на птиците, които често се хранят с остатъци от масата. Замърсената с PFAS утайка от отпадъчни води, която се използва като евтина алтернатива на тора, може също да замърси почвата, от която се хранят птиците.

При кафето изследователите подозират, че зърната, използваната за варене вода, или почвата могат да бъдат замърсени. Предишни изследвания също установиха, че филтрите за кафе се третират с PFAS, а хартиените чаши или други опаковки за храни също често съдържат химикалите.

Морските дарове също се свързват широко с PFAS, тъй като замърсяването на водата е широко разпространено.

Защитниците на общественото здраве казват, че забраната на химикалите, с изключение на случаите при основните употреби, е единственият начин да се започне разрешаването на проблема. Романо смята, че изследването е установило, че диетите с високо съдържание на плодове, пълнозърнести храни и по-високи диетични фибри са свързани с по-ниски нива на някои PFAS.

„Това помага не само да се намали излагането на PFAS, но и на други замърсители, които може да очакваме, че има в храната“, съветва Романо.

Тагове: PFASвечни химикаливодапроучванетоп новинихрана
Сподели234Tweet146Сподели41

Свързани Новини

папа
Тенденции

Католиците в Амазония се надяват, че новият папа ще защити тропическите гори

от Danail Kanev
май 16, 2025
0

Папа Лъв XIV има задълбочени връзки с религиозни екологични мрежи като Междурелигиозната инициатива за тропически гори и организации на коренното...

Прочети ощеDetails
химикали
Тенденции

ЕС се насочва към справяне с вечните химикали в стратегията си за водите

от Danail Kanev
май 16, 2025
0

Европейската комисия се готви да подкрепи мащабна инициатива, насочена към замърсяването на водите с така наречените „вечни химикали“, вредни за...

Прочети ощеDetails
бедствия
Тенденции

Екстремните метеорологични условия са причина за 99,5% от разселванията при бедствия

от Danail Kanev
май 16, 2025
0

Циклони, наводнения и други бедствия са принудили хората да напуснат домовете си 45,8 милиона пъти миналата година, показват официални данни,...

Прочети ощеDetails
батерия
Тенденции

Рециклирането на батерии: следващата граница в революцията на електромобилите

от Денимир Димитров
май 16, 2025
0

С над 17 милиона електромобила, продадени в световен мащаб през 2024 г., светът е изправен пред надигаща се вълна от...

Прочети ощеDetails
озеленяване
Тенденции

Градското озеленяване е могло да спаси 1,1 милиона живота за две десетилетия

от Danail Kanev
май 15, 2025
0

Дърветата в градовете не са просто „нещо хубаво“ - те имат огромно влияние върху общественото здраве, като поддържат околността по-хладна....

Прочети ощеDetails
Последни
Следваща Статия
Фермери срещу еколози

Фермери срещу еколози: Истинска война или „манипулация“ от агроиндустрията?

Последни новини

общности

Климатично интелигентни общности: Как локалните решения водят до глобално въздействие

май 17, 2025
папа

Католиците в Амазония се надяват, че новият папа ще защити тропическите гори

май 16, 2025
химикали

ЕС се насочва към справяне с вечните химикали в стратегията си за водите

май 16, 2025
бедствия

Екстремните метеорологични условия са причина за 99,5% от разселванията при бедствия

май 16, 2025

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

ESG-black

Страници

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Част от групата на

Part of the group of:

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Terms of Use

Protection of personal data

Конфигурация на бисквитки по ЕИЗ .

© 2025 All rights reserved! Building and Digital Marketing thanks to MasterWeb LTD.

Няма резултат
Виж всички резултати
  • Contact us
  • Team
  • Advertising

© 2023

  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти

Forgot Password?

Sign In