ESG News

Renewable energy resources
Renewable energy resources

Николай Петков: Българските домакинства ще трябва да инвестират във ВЕИ технологии

Споделяне:

През следващите години българските домакинства най-вероятно ще трябва сами или чрез наличните грантови инструменти да направят инвестиция във ВЕИ технологии. Основната причина потребителите да търсят алтернатива на енергоносителите са все по-големите сметки за енергия, които се налага да плащат. Периодът на откупуване на ВЕИ инсталации става все по-кратък, и инвестициите в тях все по-ключови, предвид увеличаващата се цена на енергоносителите и несигурността на пазара.

Това заяви Николай Петков от екологичното сдружение “За Земята” пред БНР Радио Благоевград. Той подчерта, че подобна инвестиция ще бъде печалба в дългосрочен план, предвид увеличаващата се цена на тока и несигурността на пазара. Експертът даде пример със стандартна соларна инсталация, инвестицията за която се възвръща след 10-15 години.

Добре е използването на инсталации за енергия да се комбинира с мерки за енергийна ефективност, допълва още Николай Петков.

Програмата за финансиране на единични мерки за енергия от ВЕИ в еднофамилни и многофамилни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост е на етап обществено обсъждане. Той поясни, че не е сигурно стартирането ѝ, а вероятността за забавяне на предварително обявения старт за началото на февруари, нараства непрекъснато.

В програмата се предвиждат 70% процента съфинансиране за фотоволтаични системи на домакинствата. Общият брой подпомогнати ще е около 10 000, като сред тях ще фигурират 4000 енергийно бедни, за които подкрепата ще е на 100%. По думите му все още не е ясна и дефиницята за енергийно беден.

Инвестирането във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е ключово и най-вероятно през следващите години българските домакинства ще трябва сами да направят такава инвестиция, категоричен е експертът.

Пример за подобна инсталация е стандартна фотоволтаична инсталация. В момента инвестицията от нея се възвръща в рамките на 6-8 години, като този период ще се съкрати при бъдещи поскъпвания на тока. ВЕИ технологиите имат редица други предимства, сред които ниски разходи за поддръжка, напълно автоматизиран режим на работа, дистанционно следене на състоянието, дълъг гаранционен живот на съоръженията и възможност за надграждане. Не на последно място, безплатната енергия от природата и слънцето е едно от най-добрите решения, свързани с опазването на околната среда.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ