ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Официално: ЕК с препоръка да се намалят нетните емисии от парникови газове с 90 на сто до 2040 г.

Урсула фон дер Лайен оттегли Регламента за устойчиво използване на пестициди

Споделяне:

Европейската комисия днес отправи препоръка Европейският съюз да намали нетните емисии от парникови газове с 90 на сто до 2040 г., предаде Ройтерс. Поставената цел е съобразена с препоръките на официалните експерти, които съветват Еврокомисията по въпросите с опазването на околната среда. ЕК обаче прие да бъдат направени отстъпки от целите, заложени в стратегията за ограничаване на емисиите от вредни газове. Това стана под натиска на протестите на фермери от редица страни в Евросъюза, които се обявиха срещу новите екологични правила.

Европейският съюз се ангажира да достигне нетни нулеви емисии на CO2 до 2050 г. Въпреки че по-голямата част от това усилие ще е в резултат от намаляване на настоящите нива на емисии през следващите години, ще се нуждаем от технологии за улавяне на CO2 (CCS), включително директно от атмосферата, последващо съхранение и използване“, се казва в изявление на Европейската комисия за климатичната цел на ЕС до 2040 г.

Създаване на благоприятна бизнес среда за верига за стойност на CO2 в ЕС

За осъществяване на проекти за промишлено управление на въглеродните емисии на място, ЕК предлага серия от хоризонтални действия, които биха могли да създадат по-привлекателна среда за инвестиции.

Инвестиции и финансиране

ЕС и държавите-членки трябва допълнително да насърчават проекти за управление на промишлени въглеродни емисии в рамките на програмите на ЕС за енергийна инфраструктура и биха могли да обмислят важни проекти от общ европейски интерес (IPCEI). Комисията ще прецени дали някои от проектите за улавяне на CO2 вече могат да бъдат подкрепени с пазарни механизми за финансиране, като търгове за конкурентно наддаване като услуга в рамките на Фонда за иновации.

Научни изследвания, иновации и обществена осведоменост

Комисията ще обмисли увеличаване на финансирането за научни изследвания и иновации в проекти за промишлено управление на въглеродните емисии чрез съществуващи инструменти, по-специално Хоризонт Европа и Фонда за иновации. Комисията също така ще подкрепи създаването на платформа за споделяне на знания за проекти за улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCUS). Работейки в тясно сътрудничество с държавите-членки, Комисията ще повиши обществената осведоменост относно тези технологии, включително чрез подчертаване на ползите от тях и обсъждане на потенциални ползи за местните общности.

Международно сътрудничество

Комисията ще ускори работата с международните партньори по управлението на въглеродните емисии в промишлеността, по-специално по хармонизирането на докладването и отчитането на дейностите по управление на въглеродните емисии и ще гарантира, че международните рамки за ценообразуване на въглеродните емисии вземат предвид поглъщанията за справяне с емисиите в сектори, които трудно могат да бъдат намалени.

Фон дер Лайен оттегли Регламента за устойчиво използване на пестициди

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще оттегли Регламента за устойчиво използване на пестициди, който се стреми да намали наполовина употребата им до 2030 г.​​​​​​ Това е нов сериозен удар по Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“.

Предложението се превърна в символ на поляризацията. То беше отхвърлено от Европейския парламент, а в Съвета вече няма напредък. Така че трябва да направим нещо“, заяви Фон дер Лайен.

Тя предположи, че ЕК може да изготви ново предложение с повече принос от заинтересованите страни след седмици на протести на фермери, недоволни от екологичните разпоредби на ЕС, и започването на „стратегически диалог“ със заинтересованите страни в хранително-вкусовата промишленост.

Европейският клон на международна неправителствена организация Pesticide Action Network, бореща се за намаляването на употребата на пестициди, нарече решението „черен ден за здравето и биоразнообразието“.

Съобщението на Фон дер Лайен за оттегляне на Закона за намаляване на пестицидите представлява край на ужасяващата опозиция, водена от агрохимическата индустрия, срещу по-здравословно, ориентирано към бъдещето селско стопанство за ЕС“, се казва в тяхното изявление.

Законодателите от Европейската народна партия (ЕНП) приветстваха промяната, наричайки я „закъсняла, разумна и облекчаваща“.

Това е първият добър знак, че Комисията ще работи с фермерите, за да се справи с изменението на климата, а не срещу тях. Винаги сме казвали, че би било безотговорно да застрашим европейското производство на храни пред лицето на настоящите кризи чрез нереалистични изисквания и бюрокрация“, коментира евродепутатът Александър Бернхубер.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ