ESG News

Министрите сa напът да забранят соларните проекти в повечето английски ферми

Възможно е новият министър на околната среда - Ранил Джавардина да откаже поставянето на слънчеви панели върху земеделската земя, като причината е, че инсталирането възпрепятства програмата за растеж и стимулиране на производството на храни.

Споделяне:

Британският премиер Лиз Тръс отдавна се противопоставя на инсталирането на слънчеви панели върху земеделска земя. Тя ги определя като “петна върху пейзажа” още когато бе министър на околната среда през 2014 г.

Според предложените промени в разпоредбите за планиране се изчислява, че слънчевите проекти ще бъдат забранени на около 40% от земята в Англия и почти 60% от земеделската земя.

Забраната за слънчева енергия вече беше критикувана от депутата Анджела Ричардсън.

„Има заявление за планиране на слънчева ферма в моя избирателен район, което подкрепям, тъй като ще помогне местният университет да постигне целите си за нетната нула до 2030 г.“, написа в Twitter Анджела Ричардсън.

Пълната забрана за слънчеви ферми е неразумна и според мнозина те трябва да се разглеждат като отделен случай.

Лиз Тръс изрази неодобрение и към вятърните паркове по време на битките за ръководството на горите в Дарлингтън на 9 август и в Челтнъм на 11 август.

„Аз съм човек, който иска да види фермери, които произвеждат храна, без да попълват формуляри, да не правят бюрокрация, да не пълнят полета с атрибути като слънчеви ферми. Това, което искаме, са култури и искаме добитък.“

Два дни по-късно в Челтнъм тя каза: „Мисля, че една от най-депресиращите гледки, когато шофирате през Англия, е да видите полета, които трябва да са пълни с реколта или добитък, пълен със слънчеви панели.

„Аз не съм против слънчевите панели сами по себе си. Във Великобритания има много търговски покриви, където бихме могли да поставим слънчеви панели. Но там, където те не трябва да бъдат, са земеделски земи, които трябва да се използват за производство на храни.“

Бунт срещу опазването на природата?

Спорът за слънчеви панели в земеделска земя идва, когато премиерът се сблъсква със селски бунт срещу опазването на природата и околната среда, докато тя преследва стремежа си към икономически растеж.

Отмяната на законите на ЕС за защита на околната среда и създаването на предложените от правителството инвестиционни зони в националните паркове се противопоставят остро на зеленото лоби.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ