ESG News

microsoft
Снимка: Pixabay

Microsoft подписа нова сделка за директно улавяне на въглероден диоксид

Очаква се проектът да заработи до края на 2023 г.

Споделяне:

Базираната в Калифорния компания за климатични технологии CarbonCapture обяви днес споразумение с Microsoft за закупуване на кредити за премахване на въглероден диоксид, генерирани чрез нейната технология Direct Air Capture (DAC), съобщава ESG Today.

DAC технологията, посочена от IEA като ключова опция за отстраняване на въглерод при прехода към система с нулева нетна енергия, извлича CO2 директно от атмосферата за използване като суровина или окончателно отстраняване, когато се комбинира със съхранение.

Според миналогодишното проучване на IPCC за смекчаване на изменението на климата, сценариите, които ограничават затоплянето до 1,5°C, включват методи за отстраняване на въглероден диоксид, мащабирани до милиарди тонове отстраняване годишно през следващите десетилетия, като DAC е позициониран да представлява потенциално значителна част от общото количество.

„Project Bison“ е нов проект за DAC

Новото споразумение с Microsoft следва обявеното стартиране през септември 2022 г. от CarbonCapture на „Project Bison“, нов проект за DAC в Уайоминг, насочен към трайно отстраняване и съхраняване на пет милиона тона CO2 от атмосферата годишно, в партньорство с разработчика на съхранение на въглерод Frontier Carbon Solutions.

Очаква се проектът да заработи до края на 2023 г. и да бъде разработен на няколко фази до 2030 г., достигайки 5 милиона тона годишен капацитет.

„Валидирането на мащабируемия подход на CarbonCapture към DAC от компания с напредничаво мислене като Microsoft е важен сигнал за целия пазар, демонстриращ стойността на висококачествените кредити за премахване на въглероден диоксид”, казва Адриан Корлес, главен изпълнителен директор и технически директор на CarbonCapture.

Споразумението бележи най-новата от поредица сделки за премахване на въглероден диоксид

Споразумението бележи най-новата от поредица сделки за премахване на въглероден диоксид, обявени от Microsoft. Те са част от инициативата на компанията да достигне отрицателни въглеродни емисии до 2030 г. и да премахне всичките си исторически емисии до 2050 г.

Microsoft наскоро обяви друго базирано на DAC споразумение със стартираща компания Climeworks, която ще премахне за постоянно 10 000 тона емисии на CO2, а по-рано този месец компанията сключи първото си споразумение за премахване на въглероден диоксид в океана с компанията Running Tide.

„Закупуването на кредити за премахване на въглерод от DAC е важна част от стремежа на Microsoft за постоянно, трайно отстраняване на въглерод. Това споразумение с CarbonCapture ни помага да се придвижим към нашата въглеродна отрицателна цел, като същевременно помага да катализираме растежа на индустрията за директно улавяне на въздух като цяло”, коментира Филип Гудман, директор портфолио за отстраняване на въглерод в Microsoft.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ