ESG News

Малко Търново ще използва „умни“ технологии и „зелена“ енергия

Общината ще внедри "Интернет на нещата" в уличното осветление и ще използва ВЕИ за захранване на читалище

Споделяне:

Община Малко Търново ще внедри „Интернет на нещата“ (IoT) в градската среда. Проектът предвижда тази технология да бъде използвана при осветлението по шест от основните улици в града, съобщи кметът Илиян Янчев в официалната си Facebook страница.

Средствата по проекта идват безвъзмездно по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общата му стойност е 399 хил. лв. и предвижда всички нови осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи и да бъде въведена интелигентна система за управление на енергията и използването на възобновяеми енергийни източници.

Заявената от кмета IoT технология позволява да се регулира количеството светлина съобразно атмосферните условия или по предварително зададен график за всеки един ден от годината.

Едно от най-важните предимства на тази интелигентна система е възможността за повишаване сигурността в населеното място чрез адаптивен отговор на самото осветление към различни извънредни ситуации, като пътни инциденти например“, коментира  кметът за БТА.

Използване на “зелена” енергия

По същата програма читалището в село Граматиково става сграда с близко до нулата потребление от електропреносната мрежа. Проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност по сградата на Народно читалище „Просвета“ 1927 е за над 744 000 лева. Ремонтът трябва да приключи до края на ноември догодина. По него се предвижда прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност, съпътстващи строително-монтажни и довършителни работи, както и изграждане на нова отоплителна и вентилационна инсталации. Част от заданието е и осигуряването на обществено достъпна среда.

Заедно с допълнителните системи за пожароизвестяване и работата по вътрешните пространства в сградата върху обновения покрив трябва да бъде монтирана фотоволтаична централа, което ще намали значително сметките за електрическа енергия, става ясно от документацията по проекта.

Образование, здравеопазване и грижи

В партньорство с община Бургас Малко Търново започва и изпълнението на дейности за подобряването на достъпа до образование, опазването на здравето и развитието на социалните умения за деца на възраст до шест години.

В рамките на проекта ще бъдат обхванати деца, които не посещават или нямат достъп до детска градина или ясла, или живеят в изолирани райони. Основен чуждестранен партньор е Дирекция на образованието и младежта в община Рейкявик, Исландия.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ