ESG News

„КонтурГлобал“ се ангажира с нисковъглеродния преход в България

Компанията оператор на ТЕЦ „Марица изток 3“ ще инвестира във ВЕИ, батерии и съхранение на въглероден диоксид

Споделяне:

„КонтурГлобал“ и Министерството на енергетиката на България подписаха необвързващ меморандум за разбирателство за проучване на инвестиции в енергийния сектор на България. Меморандумът беше подписан от министъра на енергетиката Александър Николов и изпълнителния директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов.

Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна централа в България и е един от най-големите и дългогодишни инвеститори в страната, се ангажира да подкрепя енергийния сектор на България с експертиза, опит, технически компетенции  и капитал в разработването на нови технологии за производство на електроенергия.

Тя ще проучи възможностите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници, системи за съхранение на енергия от батерии (BESS), системи за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (CCS), съоръжения за комбинирано производство на енергия и съвместно изгаряне  на  алтернативни горива, ориентирани към постигане на климатичните цели на Европейския съюз.

„КонтурГлобал“ има сериозен опит в проектирането, изграждането и експлоатацията на енергийни проекти – компанията управлява производствени активи с над 6300 мегавата инсталирана мощност в 20 държави. Нашият глобален екип прилага водещи инженерни и управленски практики при използването на конвенционални и иновативни технологии в 138 централи на 4 континента“, коментира Куинто Ди Фердинандо, главен оперативен директор на топлоелектрическата дивизия на компанията.

Според Красимир Ненов с експертизата си „КонтурГлобал“ може да бъде полезна на българските институции в условията на преход към нисковъглеродна икономика, допринасяйки за стабилността на електроенергийната система и с отчитане нуждите на стопанските и битовите потребители от сигурна, чиста и достъпна енергия.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ е първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ