ESG News

Климатичните цели на Австралия са залегнали в закон

Новият закон включва целите на страната да намали емисиите си парникови газове с 43% до 2030 г. (в сравнение с нивата от 2005 г.) и да постигне пълна неутралност до 2050 г.

Споделяне:

На 8 септември Сената одобри Законопроекта за изменението на климата на Австралия за 2022 г. Това беше последната стъпка към приемане на законодателството и прибавяне на целите за намаляване на емисиите на страната в закон.

Новият закон е първоначално въведен през юли от новото правителство на Австралия под ръководството на министър-председателя Антъни Албанезе. Той включва целите на страната да намали емисиите си парникови газове с 43% до 2030 г. (в сравнение с нивата от 2005 г.) и да постигне пълна въглеродна неутралност до 2050 г.

След приемането на законопроекта, Крис Боуен, министър на изменението на климата и енергетиката на Австралия, каза:

„Приемането на законодателството за изменението на климата изпраща послание към света, че Австралия е сериозна в намаляването на емисиите си и в извличането на икономически възможности от достъпна възобновяема енергия.“

Увеличаването и формализирането на ангажиментите на Австралия по отношение на климата беше едно от ключовите предизборни обещания на правителството преди изборите през май 2022 г. Предишното правителство под ръководството на министър-председателя Скот Морисън беше въвело цел за нетна нула до 2050 г., но избра да не използва законодателство или данъци за постигане на целите и не повиши междинната цел на страната за намаляване на емисиите с 26-28% до 2030 г.

Инвеститорски групи, фокусирани върху устойчивостта, подкрепиха законопроекта, като подчертаха милиардите инвестиции, които ще бъдат отключени в решенията за климата чрез закрепване на климатичните цели на страната в закон, съобщава ESGtoday.

 „Това е сигурността, която бизнесът и инвеститорите искат, за да могат да инвестират във възобновяема енергия, съхранение и пренос“, коментира още Боуен.

В допълнение към целите за намаляване на емисиите, новият закон изисква правителството да представя годишна декларация за изменението на климата относно напредъка на страната към целите. Освен това тя упълномощава независимия правителствен орган по изменението на климата да съветва правителството относно бъдещи цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Също така изисква правителствени агенции и отдели, включително Австралийската агенция за възобновяема енергия, Финансовата корпорация за чиста енергия, Инфраструктура на Австралия, да вградят тези национални цели в своите собствени цели.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ