Климатичната криза, причинила седмици на високи температури в западноафриканския регион, отговорен за около 70% от световното производство на какао, удари реколтите и вероятно ще предизвика още рекордни цени на шоколада, алармира Гардиън. Фермерите в региона трябваше да се справят с жеги, болести и необичайни валежи през последните години, които допринесоха за спада на производството. Това доведе до повишаване на цената на какаото, което се произвежда от зърната на какаовото дърво и е основната съставка в шоколада.
Нов доклад установи, че промените в климата, дължащи се главно на изгарянето на нефт, въглища и метан, стават причина по-високите температури да стават по-често явление на места като Кот д’Ивоар, Гана, Камерун и Нигерия. Проучването на независимата изследователска група Climate Central установи, че тенденцията е особено изразена в Кот д’Ивоар и Гана, двата най-големи производители на какао.
Използвайки данни от 44 района за производство на какао в Западна Африка и компютърни модели, изследователите сравняват днешните температури със съпоставка за свят, който не е засегнат от глобалното затопляне. Учените са разгледали вероятността тези региони да бъдат изправени пред температури над 32C – над нивата, считани за оптимални за какаовите дървета.
Докладът изчислява, че през последното десетилетие глобалното затопляне е добавило допълнителни три седмици с температури над 32C в Кот д’Ивоар и Гана по време на основния вегетационен период между октомври и март. Миналата година, най-горещата година в световен мащаб, глобалното затопляне е довело до температури над 32C за най-малко 42 дни в две трети от анализираните области. Според изследователите прекомерната топлина може да допринесе за намаляване на количеството и качеството на реколтата.
Те отбелязаха, че много други фактори потенциално вредят на какаовите дървета и повишават цените, включително заразяване с брашнести червеи, модели на валежи, контрабанда и нелегален добив.
Покачване на цените
Christian Aid публикува отделно изследване тази седмица за уязвимостта на производителите на шоколад и какао към промените във времето, предизвикани от глобалното затопляне. Според благотворителната организация от Обединеното кралство условията в Западна Африка са се променили драстично поради екстремните валежи по време на сухия сезон през 2023 г. и през 2024 г.
„Отглеждането на какао е жизненоважен поминък за много от най-бедните хора по света и причинените от човека промени в климата го поставят под сериозна заплаха“, казва Осай Оджиго, директор на политиката и обществените кампании на Christian Aid.
Неуспешните реколти спомогнаха за значително покачване на цените на какаото от края на 2023 г. на пазарите в Лондон и Ню Йорк, където се търгува суровината. Цените на какаото в Ню Йорк бяха над 10 000 долара за тон в сряда, под пика от над 12 500 долара в средата на декември. Цените в Ню Йорк до голяма степен се движат между 2000 и 3000 долара за тон от десетилетия. През януари швейцарският производител на шоколад Lindt & Sprüngli заяви, че ще повиши цените отново тази година, за да компенсира нарастващите разходи за какао.