ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Китай въвежда по-строги регулации за търговията с въглеродни емисии

Новият регламент определя по-строги санкции за неспазване на ETS

Споделяне:

Китай обяви, че премиерът Ли Цян е подписал нови регулации за системата за търгвоия с въглеродни емисии, включително разпределяне на отговорността на съответните министерствата за надзор и управление на търговията и въвеждане на по-строги наказания за субекти, които фалшифицират информация, както и осигуряване на правна рамка за въглеродния пазар на страната и засилване на контрола върху емисиите на парникови газове в интензивните въглеродни сектори, съобщава esgtoday.com.

Новите разпоредби следват стартираната от Китай през 2021 г. национална схема за търговия с въглеродни емисии (ETS) – най-голямата в света – формираща част от стратегията на Китай за постигане на националните климатични цели, които включват достигане на пикови емисии на въглероден диоксид до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г.

Китай произвежда повече парникови газове от която и да е друга страна

Китай е най-големият производител на парникови газове (ПГ) в света, следван от САЩ. ETS (ключов инструмент за намаляване на емисиите на парникови газове по икономически ефективен начин) е един от основните инструменти на страната, насочени към постигане на нейните амбиции в областта на климата.

Докато ETS в момента се фокусира основно върху енергийния сектор, отговорен за приблизително 40% от въглеродните емисии в страната, правителството в момента проучва разширяването на системата към други сектори с високи емисии, включително цимент и алуминий.

Китайската система за търговия с емисии

Според новите правила на отдела за екологична среда на Китай се дава отговорност за надзора и управлението на търговията с въглеродни емисии, включително подпомагане при определянето на видовете емисии и индустриите, включени в системата, както и за формулиране на годишни квоти за въглеродни емисии въз основа на националните цели за емисии на парникови газове и други икономически, индустриални и социални фактори.

Съгласно китайската система за търговия с емисии, на всеки субект, обхванат от ETS, се разпределя фиксирано количество квоти за въглеродни емисии, базирано на индустриален показател за вида на производството на енергия и размера на обекта, като субектите могат да купуват повече квоти в ETS, ако надхвърлят тяхната квота или да продадат, ако са под нея.

За разлика от повечето системи за търговия с въглеродни емисии, които прилагат абсолютен и обикновено намаляващ таван на емисиите при стартирането, китайската ETS приложи разпределение на квоти за емисии на компаниите, което се коригира с времето въз основа на действителните производствени нива.

Въпреки че понастоящем квотите се предоставят безплатно, с новите разпоредби в сила, Китай заяви, че ще приложи система от платени и безплатни разпределения, поставяйки началото на намалени безплатни разпределения, за да подпомогне постигането на националните цели за емисии чрез ETS.

Новият регламент също определя по-строги санкции за неспазване на ETS, като въвежда глоби до 2 милиона юана (281 000 долара) за нарушения, включително неизчисляване на емисиите в съответствие с разпоредбите, големи недостатъци, пропуски или фалшификации в отчетените данни за емисиите или неуспех да предадат мостри за проверка.

Новите разпоредби ще влязат в сила от май 2024 г.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ