21 март е обявен за Международен ден на горите от Общото събрание на ООН през 2012 г. За първи път е отбелязан на следващата 2013 г. Държавите членки на ООН се насърчават да честват Международния ден на горите като организират местни, национални и международни активности, включващи горите, напр. кампании за засаждане на дървета.
В света има горска площ от повече от 4 милиарда хектара (31% от Земята). Горите са в основата на нашата екосистема и глобалните хранителни системи. Те обаче са поставени под огромен натиск. Тази година под мотото „Гори и храни“ се подчертава жизненоважната връзка между горите и продоволствената сигурност. От усвояването на въглерод от атмосферата до осигуряването на препитание и поминък, горите играят критична роля за поддържането и изхранването на света.
Защо консервацията и възстановяването имат значение?
Горите са фундаментални за живота на Земята, служейки като белите дробове на планетата, като абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород, регулират глобалните температури и хидроложки цикли и поддържат биоразнообразието. Светът обаче е загубил 178 милиона хектара горска площ от 1990 г. насам, колкото са размерите на Либия. Тази загуба води директно до повишени въглеродни емисии, загуба на биоразнообразие, деградация на земята и изчезване на поминъка в селските общности.
Опазването и възстановяването на горите са от съществено значение за справяне с тези множество предизвикателства. Също толкова важни са опазването на разнообразието от растителни и животински видове, както и повторното залесяване – засаждане на дървета в преди това залесени райони, градски райони и земеделски земи.
Ролята на горите в устойчивите хранителни системи
Над 5 милиарда души зависят от горите и недървесните горски продукти за храна, лекарства и препитание. Над 2 милиарда души разчитат на дърва и други традиционни горива за готвене. Горите също са от решаващо значение за селското стопанство. Те са домакини на опрашители, подпомагащи оплождането, регулират водните цикли и действат като защита срещу вятъра за културите. Следователно обезлесяването е заплаха за световните вериги за доставка на храни.
Агролесовъдството – ключова мярка за възстановяване – интегрира дърветата в земеделските пейзажи. Чрез подобряване на плодородието на почвата, задържането на вода и улавянето на въглерод, агролесовъдството помага на фермерите да увеличат добивите, като същевременно възстановяват деградирали земи.
Възстановяване на горите за осигуряване на вода и почва
Залесените водосбори осигуряват прясна вода за над 85% от големите градове в света. Освен това, устойчивото управление на горите може да подобри качеството на водата за над 1,7 милиарда души в големите градски райони, допринасяйки за тяхната хранителна и водна сигурност.
Чрез регулиране на водните потоци и защита на почвите, горите повишават производителността на земеделските земи, като действат като гъба, абсорбират валежите и ги освобождават постепенно, за да помогнат за поддържането на постоянен воден поток към околните общности и земеделски земи.
Чрез разлагането на листата и органичната материя, кръговратът на хранителните вещества обогатява почвата с основни хранителни вещества, подобрявайки нейното качество за селскостопанска употреба.
Всъщност здравите почви поддържат 95% от световното производство на храни, спомагат за запазването на биоразнообразието, филтрират водата и отделят въглерода. Въпреки това, една трета от глобалните почви са деградирали.
Опазване на горите за поддържане на поминъка
Докато горите допринасят за индустрии като селско стопанство, фармацевтични продукти и екотуризъм, те също служат на традициите и оцеляването на местните общности и селските домакинства и поддържат благосъстоянието чрез отдих и туризъм.
Производството на селскостопански стоки е един от най-големите двигатели на загубата на природа в световен мащаб и използването на земята причинява почти една четвърт от глобалните емисии. Въпреки това се появяват нови производствени модели и се нуждаем от селскостопански преход в същия мащаб като енергийния преход.