ESG News

Снимка: ИЕС
Снимка: ИЕС

Изграждат първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство

Той ще се намира в радомирското село Долни Раковец

Споделяне:

Първият в България и на Балканите Институт по екологично строителство (ИЕС) ще бъде изграден в радомирското село Долни Раковец. Професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна ще стартират проекта по изграждането на 9 юни. ИЕС ще се помещава в изоставената сграда на старото раковско училище.

Идеята на организаторите на акцията е да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали. Основен двигател на проекта и екипа от специалисти е Добромир Машев, първият в България строителен специалист по гео-биология с дългогодишен международен опит в екологичното строителство.

Организаторите на инициативата са си поставили за цел обектът да бъде с нулев строителен отпадък. С общи усилия в сътрудничество с архитекти, инженери и доброволци, сградата ще бъде възстановена по най-щадящ начин – ще бъдат извозени и изхвърлени битовите боклуци, а греди, дървения, керемиди и други компрометирани строителни материали, ще бъдат прилежно сортирани и използвани повторно. Целта е сградата на училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна.

Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл“, споделя Добромир Машев и благодари на записалите се до момента доброволци, които ще пристигнат в дните на акцията от различни краища на страната.

Прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в село Долни Раковец е издигната още в първите години на 20 век и помни много добри времена, в които учениците са наброявали повече от 150 деца. До ден днешен зданието е съхранило аристократичния си вид, но за съжаление пожар изпепелява горния етаж и покрива през миналата есен.

Реставрацията на старата сграда и изграждането на Институт по екологично строителство ще оживи Долни Раковец, а местните приветстват инициативата, защото така много хора в България тепърва ще чуят за селото.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ