• Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
English

Изчезващи храни срещу изменението на климата: Как можем да се справим?

Връщането на древни зърна може да помогне на семейните фермери в лицето на изменението на климата

Божидара Живкова от Божидара Живкова
6 месеца преди
в Тенденции
A A

В един уязвим от климата свят отглеждането на храна не е толкова лесно, колкото беше преди. Повишаващите се температури нарушават графиците на земеделието, сушата вреди на земята и наводненията унищожават напълно реколтата. Надпреварата е в търсене на начини да се направи земеделието устойчиво, тъй като нуждата от храна се увеличава всяка година благодарение на нарастващото световно население, пише euronews.com.

Според някои екологични групи се нуждаем от малки местни системи, които имат агроекологични принципи в основата си. Според други, настоящите механизми не са достатъчни, а “климатично интелигентното земеделие“ и „природосъобразните решения“ се популяризират като инструменти за смекчаване на климата, но не успяват да се справят с първопричините за кризата.

Как климатичните промени вредят на производството на храни в цяла Европа?

„Виждаме изменението на климата, което засяга нашите полета в различни контексти в Европа – наводнения, суша и дори много странен климат, като горещи зими и студени извори“, казва Франческо Сотиле, професор по биоразнообразие в агросистемите в Университета на Палермо и член на изпълнителния съвет на Slow Food Italy.

Той разказва и за проблемите в Средиземноморието.

„В Средиземноморието, в южната част на Италия, Испания и Гърция сме изправени пред тежка суша и биоразнообразието е отговорът за смекчаване на изменението на климата. Това е най-силният инструмент, за да гарантираме, че можем да се адаптираме година след година към променящия се климат, който виждаме“, обяснява Сотиле.

Той казва, че връщането към древните, устойчиви зърна може да бъде едно от решенията.

„По време на последния ни сезон в Сицилия, например, нашето производство на пшеница, което използва много традиционни, стари регионални сортове – включително „тимилия“ твърда пшеница и мека пшеница „майорка“, които са може би по-малко продуктивни култури от повечето промишлени сортове, успяха да преодолеят проблемите със сушата и производство на семена, докато индустриалните сортове се провалиха””, посочва Сотиле.

Той допълва, че по същия начин, когато нашите почви възприемат агроекологични принципи и са в основата на управлението на производството, виждаме доказателства за по-голяма способност да устояваме на наводнения, тъй като земите източват водата и смекчават ерозията на почвата на повърхността.

Продоволствената сигурност на масово ниво

От 1996 г. Ark of Taste на Slow Food документира всички традиционни храни в малък мащаб, които са изложени на риск от изчезване в световен мащаб. Те включват застрашени и диви породи животни от овце, говеда и свине, наследствени сортове плодове и зеленчуци, сирена, зърнени храни, конфитюри и сладкиши.

Използвайки строги критерии за подбор, The Ark of Taste сега съдържа повече от 6000 продукта, които се нуждаят от защита, преди да изчезнат завинаги от местните общности. 589 са добавени само през последните две години.

„Когато решим да номинираме и включим конкретен сорт или архетип – например пшеница, зеленчуци или овощни дървета в Централна Европа – те идват от важна и фундаментална перспектива за смекчаване на климата, с агроекологични принципи като подход на управление”, пояснява Сотиле.

Продоволственият суверенитет може да бъде устойчиво на климата решение

Въпреки хилядите разновидности на зърнени култури, 60% от глобалните хранителни доставки се основават само на три зърнени култури: пшеница, ориз и царевица, според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO).

Хранителен суверенитет, термин, въведен от La Vía Campesina, означава, че общностите контролират начина, по който тяхната храна се произвежда, търгува и консумира. Организацията се застъпва за устойчиво земеделие, базирано на семейни ферми, което защитава „съществуването и културата на коренното население, традиционните общности и селяните“.

„Това, което видяхме в Европа, е, че почвите с покритие от гледна точка на постоянни пасища обикновено наистина са в състояние да смекчат ефекта от изменението на климата, тъй като в тази почва има огромно биоразнообразие“, обяснява Сотиле.

Тагове: Ark of TasteSlow Foodизменение на климатаизчезващи храниклиматични променитоп новини
Сподели234Tweet146Сподели41

Свързани Новини

кибератаки
Тенденции

Слънчевите системи може да са изложени на риск от кибератаки

от Danail Kanev
май 17, 2025
0

Експерти по слънчева енергия предупреждават, че е необходим по-строг контрол, за да се предотврати сриването на индустрията от кибератаки. Енергийната...

Прочети ощеDetails
папа
Тенденции

Католиците в Амазония се надяват, че новият папа ще защити тропическите гори

от Danail Kanev
май 16, 2025
0

Папа Лъв XIV има задълбочени връзки с религиозни екологични мрежи като Междурелигиозната инициатива за тропически гори и организации на коренното...

Прочети ощеDetails
химикали
Тенденции

ЕС се насочва към справяне с вечните химикали в стратегията си за водите

от Danail Kanev
май 16, 2025
0

Европейската комисия се готви да подкрепи мащабна инициатива, насочена към замърсяването на водите с така наречените „вечни химикали“, вредни за...

Прочети ощеDetails
бедствия
Тенденции

Екстремните метеорологични условия са причина за 99,5% от разселванията при бедствия

от Danail Kanev
май 16, 2025
0

Циклони, наводнения и други бедствия са принудили хората да напуснат домовете си 45,8 милиона пъти миналата година, показват официални данни,...

Прочети ощеDetails
батерия
Тенденции

Рециклирането на батерии: следващата граница в революцията на електромобилите

от Денимир Димитров
май 16, 2025
0

С над 17 милиона електромобила, продадени в световен мащаб през 2024 г., светът е изправен пред надигаща се вълна от...

Прочети ощеDetails
Последни
Следваща Статия
пестицид

Нито един пестицид не е блокиран вече 22 години, за да се спасят насекомите

Последни новини

строителството

Климатичните предизвикателства пред строителството

май 18, 2025
кибератаки

Слънчевите системи може да са изложени на риск от кибератаки

май 17, 2025
общности

Климатично интелигентни общности: Как локалните решения водят до глобално въздействие

май 17, 2025
папа

Католиците в Амазония се надяват, че новият папа ще защити тропическите гори

май 16, 2025

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

ESG-black

Страници

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Част от групата на

Part of the group of:

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Terms of Use

Protection of personal data

Конфигурация на бисквитки по ЕИЗ .

© 2025 All rights reserved! Building and Digital Marketing thanks to MasterWeb LTD.

Няма резултат
Виж всички резултати
  • Contact us
  • Team
  • Advertising

© 2023

  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти

Forgot Password?

Sign In