ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Очаква се безпрецедентно масово избелване на корали през 2024 г.

Ново „лято от ада“ може да означава преминаването на „повратна точка“

Споделяне:

Рекордно високите температури на сушата и в морските води, предизвикани от влошаването на климата, вероятно ще причинят безпрецедентно масово избелване и смъртност на корали през 2024 г., алармира проф. Ове Хьог-Гулдберг от Университета на Куинсланд, Австралия

Според него въздействието на изменението на климата върху кораловите рифове е достигнало „неизследвана територия“, което води до опасения, че може да е достигната „повратна точка“, пише Гардиън.

Горната част на океана претърпява несравними промени в условията, екосистемите и общностите, които могат да бъдат проследени до 80-те години на миналия век, когато за първи път се появи масовото избелване на корали.

В статия, публикувана в списание Science, американски и австралийски изследователи казват, че историческите данни за температурите на морската повърхност в продължение на четири десетилетия предполагат, че тазгодишните екстремни морски горещини може да са предшественик на масово избелване и смърт на корали в Индийския и Тихия океан през 2024-25г.

Стрес

Масовото избелване на коралите се случва, когато деликатните корали се стресират поради фактори, включително топлина, което ги кара да загубят своите кафяви микробни водорасли, превръщайки ги в бели. При ниски нива на стрес, водораслите могат да се върнат в коралите за няколко месеца. Но много райони на карибските рифове наскоро бяха подложени на рекордно високи температури на морето, които започнаха един или два месеца по-рано и продължиха по-дълго от обикновено.

Най-важното е, че 2023 г. е първата от потенциалните две години на Ел Ниньо, с най-топлата средна глобална температура на повърхността на морето от февруари до юли в историята. От 1997 г. насам Ел Ниньо всеки път е довел до масово избелване на корали, когато е продължавал две години.

Хьог-Гулдберг, чиято работа е помогнала за оформянето на разбирането на света за рисковете за най-богатите екосистеми на океана, каза:

Вероятността е някъде през следващите 12 до 24 месеца да видим Ел Ниньо да се съчетае със затоплящите се температури на морето и това наистина да има голямо въздействие. Ние буквално се намираме в неизследвана територия, за която знаем много малко и не знаем как да реагираме. Мисля, че сме попаднали в опасна ситуация. Просто защото не знаем последиците от такъв скок на температурата. Може да видим бури, които са дори по-големи от тези, които сме виждали. Ако ни очаква ново „лято от ада“, то това може да е повратна точка, която сме преминали и вече не можем да се върнем назад. Не знаем последиците от този скок на температурата.“

Масовото избелване и смъртността на коралите в Индийския и Тихия океан, което ще доведе до дългосрочни щети на екосистемите и милионите хора в тропическите региони на Земята, които зависят от тях, може да се влоши, освен ако емисиите на парникови газове не намалеят.

Чувствителни към промени

Малките кафяви водорасли, които живеят в коралите, са много чувствителни към температурните промени.

Точно като нас, като хора – има определена температура, при която се чувстваме добре. Но тогава едно или две нива отгоре и си мъртъв. Това важи за всички организми на планетата“, казва Хьог-Гулдберг.

Земята преживя най-топлия си ден от 1910 г. насам през юли 2023 г., както и най-топлия месец за високи температури на морето.

Хьог-Гулдберг казва:

Това, което знаем със сигурност от последните 40 години, е, че има много силна, тясна връзка между количеството енергия в биосистемите и въздействието на бурите и климата върху тях. Това е много добре установено.“

Той призова политиците и световните лидери да се доверят на науката и действат по-бързо и с повече решителност от всякога.

Това е научно базиран инженерен проблем. Трябва да зададем параметрите. Трябва да определим начина, по който нашата планета работи и да го направим за рекордно кратко време. Тъй като имаме ресурси, можем да го направим. Но трябва да бъдем умни и да включим всички“, казва в заключение Хьог-Гулдберг.

Прочетете още:

ООН: Земята е близо до „необратими повратни точки“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ