ESG News

Испания въвежда нова екологична такса за цигарените компании

Страната иска да се справи с милионите фасове, които пушачите изхвърлят по улиците всяка година

Споделяне:

Tютюневите компании в Испания ще трябва да плащат за почистване на цигарени угарки. Финансовата санкция се въвежда заради милиони фасове, които пушачите в страната хвърлят по улиците и плажовете на всяка година, съобщава Euronews. Новите екологични разпоредби включват и забрана на пластмасовите прибори за еднократна употреба и пластмасови сламки.

Решенията са част от общоевропейския стремеж за намаляване на отпадъците и насърчаване на рециклирането.

Нови задължения за тютюневите компании

Според новите екологични разпоредби в Испания тютюневите компании ще трябва да плащат сметките за почистване на изхвърлените цигари по улиците. Производителите включително ще имат ангажимент да напомнят на потребителите да не изхвърлят цигарените угарки на обществени места. Все още не е съобщено как ще се извършва почистването и колко ще струва на тютюневите компании.

Проучване на екологичната организация “Резеро” показва, че услугата би струвала между 12 и 21 евро на гражданин годишно, което прави общо 1 милиард евро.

Тютюневите фирми вероятно ще вдигнат цените на продуктите си, което може да подейства като стимул за отказване от врения навик. Испания също така се опита да намали тютюнопушенето на обществени места, като определи 525 плажа за свободни от тютюнев дим през 2021 г.

Колко вредни са цигарените фасове за околната среда?

Всяка година се изхвърлят милиарди цигарени угарки, което автоматично ги превръща в най-често срещаните отпадъци в света. За разграждането на един фас са нужни около 10 години, като по време на процеса се отделят токсични вещества, като олово и арсен.

Според организацията с нестопанска цел Ocean Conservancy фасовете са по-голям замърсител от пластмасовите бутилки и торбички. Всяка година в океана се изхвърлят около 5 милиарда цигарени угарки, а вредните вещества, които се отделят по време на разлагането, може да бъдат смъртоносни за морските обитатели.

Испания забранява пластмасовите прибори за еднократна употреба

Новите екологични разпоредби на Испания включват рестрикции спрямо пластмасовите прибори за еднократна употреба, сламки, клечки за уши и чаши от експандиран полистирол. Франция също наскоро въведе забрана върху опаковките за еднократна употреба в ресторантите за бързо хранене.

Това е в съответствие с целите на Европейския съюз за ограничаването на пластмасата за еднократна употреба и стимулиране на рециклирането.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ