ESG News

Oil tanker in the sea
Oil tanker in the sea

Инвеститори в петролни компании искат по-ниски дивиденти и по-големи инвестиции в чиста енергия

Около 75% от анкетираните инвеститори са посочили, че ще продължат да държат акциите си в тези дружества, ако те увеличат инвестициите си в нисковъглеродни технологии

Споделяне:

Най-големите институционални инвеститори в петролните и газови компании са съгласни да получават по-ниски дивиденти, както и да се отделят по-малко средства за обратни изкупувания на акции, за сметка на по-големи инвестиции в проекти, подкрепящи прехода към чиста енергия, сочи доклад на Deloitte.

През последните години тези компании увеличиха върнатите обратно средства към своите инвеститори (бел. ред. под формата на дивиденти и изкупуване на собствени акции), на фона на по-високите цени на петрола, след като в предходните години бяха похарчени милиарди, за да се гарантира ръст на бизнеса им.

Според проучване на Deloitte, петролните и газови компании са водещи по разпределение на парични средства към инвеститорите за 2022 г.

Комбинираната доходност от разпределения дивидент и обратно изкупените акции за миналата година възлиза на 8% (бел. ред. обратно изкупените акции намаляват свободно-търгуваните акции и по този начин увеличават печалбите на акция на компанията, както и дивидентната доходност).

Проучването на Deloitte е установило още, че гигантите в сектора Exxon Mobil, Chevron, BP, Equinor, Shell и TotalEnergies са върнали към инвеститорите рекордните 110 млрд. долара през миналата година под формата на дивиденти и обратно изкупени акции.

Институционалните инвеститори, които притежават вложения за 2.3 трилиона долара в петролната и газова индустрия, промениха очакванията си за доходността на пазарите по-бързо, отколкото изпълнителните директори на компаниите, посочват от Deloitte.

Около 75% от анкетираните инвеститори твърдят, че ще продължат да държат акциите си в тези дружества, ако те увеличат инвестициите си в ниско-въглеродни технологии, дори и това да доведе до понижение на годишната доходност от 3%.

В какво да се насочат инвестициите?

Има различни мнения“, казва директорът на проучването Кейт Хардин. „Зависи докъде са стигнали с програмите си за обратни изкупувания и дивидентите си, част от компаниите може да намалят средствата в следващите тримесечия и години“.

Докладът също така посочва и различни предпочитания относно разходите на компаниите. Около 40% от управляващите компании са на мнение, че най-големи вложения трябва да се правят в технологиите за водород, както и за улавянето и съхранението на въглерод.

Вложителите смятат още, че инвестициите следва да са най-големи при електрификацията на транспортните средства и изграждането на зарядни станции. Около 43% от тях възприемат като ключови инвестициите, насочени към системи за съхранение на енергия от батериите.

Инвеститорите и изпълнителните директори обаче са на идентично мнение за важността на инвестициите при критични минерали.

Данни на Deloitte сочат, че петролните и газови компании се очаква да генерират между 2.5 и 4.6 трилиона долара свободни парични потоци между 2023 и 2030 г., като едва 2% от тази сума ще бъде насочена към чисти енергийни проекти.

И докато повечето институционални инвеститори очакват компаниите да поемат по-голяма инициатива, 60% от изпълнителните директори са на мнение, че ще инвестират в нисковъглеродни проекти, само ако доходността им е между 12 и 15%, в сравнение със средните 8% за 2022 г.

Четете още: 

Грийнпийс с обвинения към 12 големи петролни и газови компании

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ