ESG News

HSBC пуска ESG индекс

Индексът следва няколко фонда, които британската банка пусна в тази насока в последните години

Споделяне:

Британската банка HSBC стартира глобален индекс, използващ изкуствен интелект, с чиято помощ ще се следи внедряването на ESG политиките в публичните компании. Технологията ще оценява потенциала на компаниите за подобряване на финансовите им резултати.

Индексът ще използва технологично решение на Arabesque и данни от ESG Book, като ще следи представянето на над 1 000 публични компании, които се очаква да подобрят своите показатели след прилагане на ESG политиките си.

На база на нашите данни, насочването на инвестициите към компании, прилагащи ESG политики, носи по-добра възвръщаемост, отколкото широкият индекс S&P500. С други думи – има положителна корелация между компаниите, преминаващи към устойчиви бизнес модели, и тяхната възвръщаемост“, казва съоснователят на Arabesque AI Ясин Росовски.

ESG Book изчислява резултата на всяка компания от индекса, който се анализира от изкуствения интелект на Arabesque и дава възможност на инвеститорите да влагат пари в различни продукти, включително и насочването им към компании, подобрили финансовите си показатели вследствие на прилаганите политики.

Индексът HSBC ESG Risk Improvers Index предлага инвестиции в компании, правещи устойчив бизнес – показател, който ще бъде от все по-голяма важност в бъдеще.

Индексът следва няколко фонда, които HSBC пусна в последните години

Британската банка предлага на клиентите си HSBC Euro ESG Liquidity, HSBC Sterling и HSBC US Dollar ESG Liquidity, управляващи милиарди долари.

Фондовете инвестират в компании с най-висок рейтинг, което би дало резултат в дългосрочен план, според експертите от банката.

HSBC многократко беше критикувана за милиардите, които влага в проекти в сферата на петрола и природния газ.

През 2021 г. банката инвестира 8.7 млрд. долара в подобни проекти, което наложи промяна в политиката ѝ към края на миналата година. Оттогава тя не инвестира в изкопаеми горива.

Четете още:

Богатите нации ще изпълнят закъснелия ангажимент за климата от $100 млрд. тази година

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ