ESG News

HSBC отстрани висш банкер заради омаловажаване на климатичните рискове

Активисти изразиха притеснения относно културата, която възпитава банката, и разбирането на банкерите ѝ относно глобалния проблем

Споделяне:

HSBC Holdings отстрани ръководителя на отдела за отговорно инвестиране в очакване на вътрешно разследване. По информация на Financial Times старши банкерът Стюарт Кърк е казал, че политиците в централната банка и други глобални власти преувеличават финансовите рискове от изменението на климата.

Той е направил коментарите на конференция, организирана от FT в четвъртък, предизвиквайки критики от климатичните активисти.

Според FT заглавието на презентацията – „Защо инвеститорите не трябва да се тревожат за риска от климата“ – е било зададено два месеца по-рано и е било публикувано преди събитието на уебсайта на конференцията.

Главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин написа в публикация в LinkedIn в събота, че неговата банка няма да бъде разсеяна от амбицията си да води световната икономика в прехода към нетна въглеродна нула.

Говорител на HSBC каза, че компанията не може да коментира отделни служители.

Презентацията на Кърк e включвала противоречиви слайдове, в които се казва: „Необоснованите, пронизителни, пристрастни, самоцелни, апокалиптични предупреждения ВИНАГИ са погрешни“, като се позовава на коментари, направени от служители на ООН и Банката на Англия, които се опитаха да вдигнат тревога за глобалното затопляне.

„Човешките същества са били фантастични в адаптирането към промяната, адаптирането към извънредните климатични ситуации и ние ще продължим да го правим“, каза Кърк пред присъстващите на конференцията на Financial Times в четвъртък. „Кой го интересува дали Маями ще е на шест метра под водата след 100 години? Амстердам е на шест метра под водата от векове и това е наистина хубаво място.“

Това накара шефовете, включително главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин, да осъдят коментарите на Кърк, настоявайки, че те не отразяват възгледите на банката относно климатичната криза.

„Не съм съгласен – изобщо – със забележките, направени на срещата на върха на FT миналата седмица“, каза Куин в публикацията в LinkedIn в събота. „Те са несъвместими със стратегията на HSBC и не отразяват възгледите на висшето ръководство на HSBC или HSBC Asset Management.

„Имаме много работа за вършене и съм решен екипът ни да не се разсейва от коментарите от миналата седмица“, добави Куин.

Активисти за климата приветстваха отстраняването на Кърк, но казаха, че HSBC има въпроси, на които да отговори за степента, до която възгледите на Кърк са популярни или подкрепяни в банката.

„Сега банката трябва да обясни как са били подписани подобни обидни и неточни коментари, до каква степен други висши изпълнителни директори споделят възгледите на Кърк и каква култура възпитава HSBC, която позволи коментарите да преминат безспорно“, коментира Бо О’Съливан, старши борец на кампанията на Bank on the Future.

„По-общо казано, това е поредният огромен удар по репутацията на HSBC по отношение на климата, която напоследък се стараеше да я изглади“, каза О’Съливан.

„Инвеститорите, клиентите и регулаторите трябва с право да поставят под въпрос и внимателно да следят обещанията на банката относно климата, включително нейната предстояща политика за петрол и газ“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ