ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

GRI пуска стандарт за отчитане на устойчивостта за минния сектор

Глобалната инициатива за отчитане има за цел да разработи стандарти за 40 сектора

Споделяне:

Глобалната инициатива за отчитане (GRI), една от водещите организации, насърчаващи стандартизирано отчитане на ESG, обяви стартирането на своя нов стандарт за отчитане в минния сектор, целящ да даде възможност на компаниите в сектора да разкриват широк набор от въздействия върху устойчивостта, вариращи от емисии и биоразнообразието за въздействие върху общността и правата на човека.

Новият стандарт, GRI 14: Mining Sector 2024, бележи четвъртия от поредицата планирани секторни стандарти за отчитане от GRI, след публикуването на първия си секторен стандарт през 2021 г., обхващащ нефтения и газовия сектор, както и за селското стопанство, аквакултурите и риболовни сектори през 2022 г. GRI има за цел да разработи стандарти за 40 сектора, започвайки с тези, които имат най-голямо въздействие.

GRI отбелязва, че стандартът GRI 14: Mining Sector 2024 е разработен от независима група заинтересовани страни от бизнеса, инвеститори, трудови групи, гражданско общество и посреднически институции и включва очаквания от насоки за отговорно копаене и съответните стандарти, с принос от Инициативата за прозрачност на добивните индустрии (EITI), Инициатива за осигуряване на отговорно копаене (IRMA), Международен съвет по минно дело и метали (ICMM), Copper Mark, ОИСР и Глобален индустриален стандарт за управление на хвостохранилищата (GISTM).

Новият стандарт разглежда 25 теми

Новият стандарт за минно дело на GRI разглежда 25 теми, като обхваща критични теми, включително емисии, отпадъци, права на човека върху земята, права на ресурси, изменение на климата, детски труд, антикорупция и ангажираност на общността, и задава очаквания за прозрачност на ниво обект, за да помогне на заинтересованите страни да оценят въздействията и рисковете по местоположение и конкретни минерали.

Темите, обхванати от новия стандарт, включват три – управление на хвостохранилища, занаятчийски и дребномащабен добив и работа в зони на конфликт – които не са били разглеждани преди от GRI. Стандартът се прилага за всички организации, занимаващи се с добив и кариери, включително проучване и добив, първична обработка и свързани услуги за поддръжка.

Според GRI, новият стандарт идва на фона на широко търсене на заинтересовани страни за прозрачност относно въздействието и приноса на минния сектор към устойчивото развитие, като секторът балансира необходимостта от отчетност за въздействието на своите операции върху хората и околната среда, с ключовата си роля като източник на минерали и метали, на които обществото разчита.

От гледна точка на устойчивостта позицията на минното дело е сложна, тъй като е едновременно част от решението и проблема. Преходът към нисковъглеродни емисии не може да бъде осъществен без ключови минерали, които секторът осигурява – но минните операции могат да имат дълбоки и вредни въздействия както върху природата, така и върху хората”, посочват от GRI.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ