ESG News

Green Generation Fund набира 100 милиона евро за инвестиции в устойчиви стартъпи

Фокусът на инвестициите е върху производството на растителни протеини вместо индустриално животновъдство, намаляване на емисиите CO2, защита на ресурсите и здраве

Споделяне:

Green Generation Fund (GGF) е фонд, основан от Манон Литек и Джана Енсталер, който инвестира в революционни технологии на начален етап с насоченост към устойчивото развитие. Фондът успя да събере 100 милиона евро за инвестиции в иновативни хранителни технологии и стартъпи за зелени технологии.

Част от събраните пари са благодарение на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който предостави 25 милиона евро, подкрепени от бюджетна гаранция на ЕС от новата програма InvestEU. Тази инвестицията на ЕИФ е една от първите в Германия по новата програма InvestEU. KfW Capital, германската държавна банка за инвестиции и развитие, предостави 10 милиона евро.

„Осигуряването на зелен преход ще изисква устойчиви инвестиции. Това е мястото, където InvestEU може да играе решаваща роля. Радвам се, че новата програма InvestEU подкрепя тази инвестиция на ЕИФ в подкрепа на стартиращи фирми, специализирани в екологични технологии. Това споразумение за финансиране ще им даде достъп до финансирането, от което се нуждаят, за да инвестират в иновации, разширяване и създаване на работни места. Очаквам с нетърпение да видя много други новатори да последват примера”, споделя европейския комисар по икономиката Паоло Джентилони.

GGF подкрепя стартиращи компании, които работят по теми, свързани с намаляването на въглеродните емисии, кръговата икономика, опазване на климата и ресурсите, насърчаването на здравето и биоразнообразието, и постигат значителен напредък в съотвените области.

Целите на GGF

Целта е да се укрепят новите хранителни технологии и зелените технологии в Германия, Европа и Съединените щати и да се допринесе за намаляване на CO2 в селскостопанския и хранителния сектор. Например от фонда осигуряват финансиране на проекти за извличане на растителни протеини и иновации във ферментацията и култивирането на клетки. Други направления, в които се фокусират, са намаляването на срока на годност на веществата в хранително-вкусовата промишленост, както и по-устойчивите опаковки, вериги за доставки, решения за улавяне на въглерод и софтуер за зелени технологии.

Тази инвестицията на ЕИФ предоставя на Европейския съюз изключително важно дългосрочно финансиране чрез мобилизиране на значителни частни и публични средства в подкрепа на устойчиво възстановяване. Също така тя ще спомогне за мобилизирането на частни инвестиции по приоритетите от политиката на ЕС, като Европейския зелен пакт и дигиталния преход.

Главният изпълнителен директор на ЕИФ Ален Годар каза: „Ние в ЕИФ сме горди да подкрепим толкова голям иновативен фонд, създаден от толкова креативни и опитни жени основатели. Създаването на нови растителни храни за промишлено производство на храни е изключително иновативна концепция за фонд за рисков капитал. Този фонд е един от първите, подкрепени от InvestEU, и неговите първи инвестиции в стартиращи компании потенциално могат да създадат нови пазари и среда за бъдещи устойчиви компании в Европа.“

В допълнение към финансовата подкрепа от ЕИФ и KfW Capital, основателите са включили кръг от частни инвеститори, включително Florian Wendelstadt като основен инвеститор, и семейни офиси като Kaltroco, Burda и основателското семейство Hopp на SAP.

Снимка: Unsplash

Съ-изпълнителният директор на KfW Capital Йорг Гошин каза: „Радваме се за изключителния успех в набирането на средства на Манон Литек и Джана Енсталер с техния фонд за зелено поколение. Инвестиционната стратегия на фонда е фокусирана върху иновативни решения за устойчиво потребление по цялата верига на стойността, за да има значителен принос за постигане на климатичните цели. Фондът за зелено поколение е впечатляващ пример за огромните възможности, които екосистемата за рисков капитал може да предложи в сектора на зелените технологии.“

Устойчивите стартъпи

Някои от първите инвестиции на Green Generation Fund подкрепят тези три стартиращи компании в Берлин:

  • Rainforest Company е хранителна марка, която помага за опазването и защитата на тропическите гори чрез устойчиви и справедливо произведени суперхрани.
  • Neggst, част от института Frauenhofer, произвежда и продава алтернатива на растителни яйца, която може да се обработва като конвенционално пилешко яйце, като по този начин цели да замени масовото клетъчно отглеждане.
  • Klim предлага софтуерна платформа, която да помогне на фермерите да преминат към регенеративно земеделие. Чрез въглеродно земеделие – например съхраняване на CO2 в почвата – фермерите имат възможност да генерират сертификати за CO2. Klim не само позволява лесно и директно отчитане на тези сертификати за CO2, но също така прави тази информация достъпна по веригата на стойността чак до потребителя.

Основателите на GGF

Манон Литек и Джана Енсталер са сред много малкото жени основатели в Европа, които са набрали капитал в такъв мащаб.
И двете са опитни предприемачи. Преди да създаде Green Generation Fund, Манон Литек е работила като главен изпълнителен директор на Katjesgreenfood в продължение на пет години и е член на надзорния съвет на най-голямата в света компания за растителна храна Upfield. Джана Енсталер е сериен предприемач в сектора на храните, красотата и технологиите в Европа и Съединените щати. Освен Glossybox – кутия за красота за козметика и грим – и верига ресторанти Kaiserwetter, тя основава Event Inc, първият и водещ онлайн пазар в Европа за индустрията на събития.

„Фондът за зелено поколение сега инвестира в третата вълна на революцията на растителната храна: чисти, функционални, здравословни растителни протеини, получени чрез ферментация, култивиране на клетки и нови съставки като напр. корени от гъби. Много основатели на стартиращи фирми самите са вегани, живеят устойчиво и не искат да работят за краткосрочна печалба. Те наистина ценят фондове като Green Generation Fund, защото искат да внесат тези нови мисли в света и да ги проявят“, коментира Манон Литек.

„Разчитаме на предприемачи, които разработват решения за наистина големите проблеми на нашето време. Правителствата по света все повече признават ангажимента да прокарат този проблем напред както чрез силно регулиране, така и чрез масивни субсидии. Поколението Z и милениалите също са уморени от фабрично земеделие и живот, който тласка нашата синя планета до нейните граници. Тези поколения ще се възползват високо от революцията на растителната храна и въвеждането на мерки за намаляване на CO2 и по-устойчиви мерки. Това е мястото, където инвестираме“, каза Джана Енсталер.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ