ESG News

Гръцки проект превръща Халки в модерен, зелен остров

Правителството, местната власт и частни компании обединиха усилия, за да осъществят енергийния преход на страната

Споделяне:

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посети остров Халки, за да разкрие амбициозния проект GR-eco Island. С тази инициатива Халки ще се превърне в зелен остров, където жителите ще имат по-ниски сметки за енергия, модерна цифрова инфраструктура и по-чист въздух.

Според министър-председателя реализацията на този проект ще доведе до огромни спестявания, които могат да достигнат до 250 000 евро годишно. В допълнение към това, ще доведе и до намаляване на емисиите на въглероден диоксид, като Халки се очаква да произвежда 1800 тона CO2 по-малко всяка година.

Отчитайки това, Мицотакис каза, че сметките за ток на жителите ще намалеят, като от средно 407 евро ще падне до 157 евро. Премиерът сподели, че проектът може да се разглежда като смел отговор не само на климатичната криза, но и на неотдавнашното драстично покачване на цените на енергията.

Сътрудничество с множество компании

За да постигне своите амбициозни цели, правителството си сътрудничи с различни компании, като Гръцката обществена енергийна кооперация (PPC), Akuo Energy, Omexom/Vinci, Vodafone, Citroën, Siggelidis Group, Philip Morris и др.

PPC например обедини усилията си с други фирми, за да инсталира усъвършенствана фотоволтаична система на острова. Освен това Citroën и ALD Automotive са дарили общо 6 електрически превозни средства на полицията, бреговата охрана и общината на острова. За да осигури безпроблемната работа на тези автомобили, PPC е изградила няколко точки за зареждане.

С поддръжката на Vodafone, свързаността на Халки вече е надстроена до 5G. С други думи, островът вече ще има бърз интернет, който ще улесни живота на жителите, туристите и дигиталните номади. Благодарение на тази мрежа островът ще се възползва допълнително от усъвършенствана система за обществено осветление и „умни пейки“.

Допълнително превръщайки Халки в зелен и модерен остров, тютюневата компания Papastratos дари електрическа лодка. С капацитет от 10 души и автономност до 6 часа, тази електрическа лодка ще се окаже особено полезна през туристическите сезони.

Изразявайки радостта си от успешното сътрудничество между публични и частни компании, Мицотакис отбеляза, че амбициозните цели на страната несъмнено могат да бъдат постигнати, когато бизнесът обединява усилия и работи за обща цел.

В бъдеще проектът GR-eco ще опита да трансформира и други гръцки острови. Така страната ще реализира целта си за намаляване на емисиите на своите острови с 10 млн. тона до 2030 г.

Източник: TheMayor.EU

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ