ESG News

Глобалните инвестиции в слънчева енергия изпреварват петрола за първи път

Разходите за петрол и газ се очаква да нараснат със 7% тази година

Споделяне:

Инвестициите в чисти енергийни източници и технологии продължават да изпреварват инвестициите в изкопаеми горива, като разликата достига приблизително 70% през 2023 г., а слънчевата енергия е на път да привлече повече капитал от производството на петрол в световен мащаб тази година за първи път, според International Energy (IEA), цитиран от ESG Today.

Според доклада глобалните енергийни инвестиции се очаква да достигнат 2,8 трилиона долара през 2023 г., в сравнение с около 2,6 трилиона долара миналата година. По-голямата част от увеличението се дължи на растежа в категориите чиста енергия, включително възобновяема енергия, ядрена енергия, мрежи, съхранение, подобрения на ефективността и крайна употреба на възобновяеми енергийни източници и електрификация.

Като цяло инвестициите в чиста енергия се очаква да достигнат повече от 1,7 трилиона долара тази година, надвишавайки инвестициите в изкопаеми горива с около 70%. Това е ръст с около 8% на годишна база и с повече от 50% през последните пет години, когато чистата енергия и инвестициите в изкопаеми горива бяха приблизително равни на 1,1 трилиона долара всяка.

Ръст на инвестициите в чиста енергия

Най-големият двигател на ръста на инвестициите в чиста енергия е енергията от възобновяеми източници, която привлича повече от 650 милиарда долара капитал през 2023 г., което е ръст от 11% на годишна база и 75% през последните пет години. Бързият растеж на електрическите превозни средства (EV) също се очертава като значителен принос за увеличението, с повече от 800% от 2018 г. до близо 130 милиарда долара тази година. Двете категории заедно представляват приблизително две трети от увеличението на инвестициите в чиста енергия през последните пет години.

В рамките на възобновяемата енергия слънчевата фотоволтаика е основният двигател на растежа, привличайки приблизително 380 милиарда долара капитал през тази година – или повече от 1 милиард долара на ден – и надвишавайки инвестициите в производството на петрол нагоре по веригата. Инвестициите са оценени на около 370 милиарда долара за първи път в историята.

Докладът също така установява значителна концентрация в сектора, като повече от 90% от ръста на инвестициите през последните две години се осъществява в Китай и развити икономики като ЕС и САЩ.

Разходите за петрол и газ се очаква да нараснат със 7% тази година

Въпреки че в доклада се отбелязва, че националните петролни компании от Близкия Изток са сред единствените производители на петрол, които увеличават инвестициите, докато увеличенията на разходите за природен газ изглежда се дължи предимно на инвазията на Русия в Украйна, разходите за петрол и газ нагоре по веригата се очаква да нараснат със 7% тази година.

Дългосрочната несигурност на търсенето, опасенията за разходите и натискът на инвеститорите изглежда водят до промяна в разпределението на капитала в петролните и газовите компании към възвръщаемост, а не към растеж на производството. Капиталовите разходи за нефт и газ като дял от разпределението на паричните разходи от индустрията, например, спаднаха до по-малко от половината през 2022 г., в сравнение с повече от 80% за всяка година от 2008 – 2017 г., докато дивидентите, нетните акции и нетните задължения достигнаха дял от 52%.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ