ESG News

Франция задължава паркингите да инсталират слънчеви панели

Това е опит за наваксване във възобновяемите енергийни източници в сравнение с други страни от ЕС

Споделяне:

През 2020 г. Франция беше единствената нация в ЕС, която не изпълни задълженията си за интегриране на възобновяема енергия, поради факта, че все още разчита предимно на ядрени мощности. Сега обаче френският Сенат одобри законопроект, който ще изисква паркинги с минимум 80 места да са покрити със слънчеви панели, съобщава сайтът engadget.

Паркингите с между 80 и 400 места ще имат пет години, считано от юли 2023 г., за да бъдат приведени в съответствие. Всички по-големи площи ще имат по-малко време, само три години от същата дата. Във всички случаи поне половината от площта на паркинга трябва да бъде покрита със слънчеви панели.

Има изключения

Когато паркингите на открито имат „технически, безопасни, архитектурни, наследствени и екологични ограничения“, те могат да бъдат освободени от задължението. Парцелите, засенчени от дървета върху поне половината от тяхната площ, също могат да избегнат изискването, както и паркингите за камиони. Включително, когато инсталирането на панели „не може да бъде изпълнено при икономически приемливи условия“

Правителството разглежда и проект за изграждане на големи соларни ферми върху свободна земя като: магистрали, железопътни линии и земеделски площи. Националният железопътен оператор SNCF също планира да инсталира над един милион квадратни метра слънчеви панели до 2030 г. в опит да намали покупките на енергия с една четвърт.

Не е упоменато как операторите на паркинги ще плащат за тези инсталации или колко финансова помощ ще предостави правителството.

Паркингите, покрити със слънчеви панели, все още не са толкова често срещани. Един от най-големите примери е паркингът на Белгийската зоологическа градина. Неговите 7000 паркоместа са 70% покрити от 62 000 надземни слънчеви панела, които генерират 20 мегавата пикова мощност – много повече, отколкото е необходимо за зоологическата градина. Дисниленд Париж също изгражда 17-мегаватов соларен паркинг, който вече е разгърнат и завършен наполовина.

В началото на тази година президентът Еманюел Макрон си постави за цел да увеличи производството на слънчева енергия десетократно до над 100 GW и да изгради 50 офшорни вятърни парка.

Понастоящем Франция генерира 25 % от електроенергията си с възобновяеми източници, по-малко от европейските си съседи. Освен това се наблюдава забавяне на ремонтите на атомни електроцентрали, което накара държавната електрическа компания EDF да намали прогнозираното производство – изостряйки проблемите с енергийните доставки, причинени от войната в Украйна.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ