ESG News

Forbes класира 100-те най-влиятелни жени в света

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева заема 12-а позиция, водещите места са за политици

Споделяне:

Американското бизнес списание Forbes публикува годишната си класация за най-влиятелните жени в света. Първите три позиции се заемат от политици, а българката Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд, е на 12-о място. Предвид подредбата на дамите в списъка, изданието е сложило приоритет на отговорните за справянето с кризите, предизвикани от войната в Украйна, високата инфлация и енергийната криза.

Непровокираното нахлуване на Владимир Путин в Украйна беше определящ момент за Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се справи с предизвикателството. Седмица след началото на войната тя обяви три големи икономически санкции срещу Русия – забрана на транзакции с нейната централна банка, затваряне на въздушното пространство за руски самолетни пътувания и забрана на информационните агенции, собственост на Кремъл, пише списанието.

Защитата на нашата свобода има цена“, каза фон дер Лайен. „Това е нашият принцип: свободата е безценна.“

За лидерството си по време на войната в Украйна, както и за справянето с пандемията от COVID-19, Фон дер Лайен е начело на 19-ия годишен списък на Forbes на 100-те най-влиятелни жени в света. Нейното влияние е уникално – никой друг в списъка не формулира политика от името на 450 милиона души – но нейният ангажимент към свободно и демократично общество не е уникално. Фон дер Лайен е само едно от лицата на най-големия сюжет на 2022 г. – жени, действащи като верни защитници на демокрацията, пише още Forbes.

Между 2006 и 2020 г. почти неизменно на върха (с изключение на 2010 г.) беше германският канцлер Ангела Меркел. Тя беше начело на най-голямата европейска икономика в продължение на 16 години, но избра да слезе от сцената през 2021 г. В същото време Урсула фон дер Лайен, отново германка, преди тазгодишната класация е постигала едва 4-то място, откакто оглави Еврокомисията през 2019 г.

Американските жени през 2022 г. претърпяха един от най-големите удари по правата си за последните две десетилетия, откакто се съставя списъкът, след като Върховният съд ограничи правото на аборт. В отговор гласоподавателите се активизираха на междинните избори в САЩ. В Иран хиляди жени протестират по улиците срещу теократичните закони, които ги третират като граждани втора класа.

Представител на протестиращите в тазгодишния списък е Джина „Махса“ Амини, чиято смърт през септември предизвика безпрецедентната революция, водена от жени. Останалите жени са по-традиционни властови играчи – 39 са изпълнителни директори; 10 са държавни глави; и 11 са милиардери са обща стойност на богатството 115 милиарда долара.

Списъкът е определен по четири основни показателя: пари, медии, въздействие и сфери на влияние. За политическите лидери е претеглен брутния вътрешен продукт и населението; за корпоративните лидери – приходи и брой на служителите; и медийните споменавания и обхвата на всички. Резултатът е колекция от жени, които се борят със статуквото.

Ако не реагирате на първото нарушение на вашите права“, казва Роя Боруманд, ирански историк и правозащитник, „ще дойде второто и третото“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ