ESG News

Фондовете търсят „етично“ злато за инвестиции

Споделяне:

Искате да инвестирате в етично злато? За съжаление е по-трудно, отколкото изглежда. Притискането на инвестиционните фондове да избягват кюлчетата от „неетични“ източници чрез закупуване на новоизработени кюлчета е ограничено по своето въздействие, тъй като много от тях все още съдържат старо злато, чийто произход е неизвестен, казват банкери и рафинерии.

Това означава, че много малко инвестиционни фондове знаят произхода на своя продукт и неговите екологични и хуманитарни резултати, което разбива амбициите да се включат в процъфтяващия пазар за устойчиви инвестиции.

Най-големите фондове в света, обезпечени със злато, все повече се фокусират върху държането на кюлчета, направени от 2012 г., когато определящата стандарта Лондонска асоциация за пазар на кюлчета (LBMA) въведе правила, за да гарантира, че металът на пазара на едро от 15 трилиона долара годишно не е свързан с престъпност или насилие . Прочетете още

Но като се има предвид колко често по-старите кюлчета се топят и рециклират, много от тях, направени след тази дата, все още съдържат злато, чиято история не подлежи на проверка, казаха банкери и рафинерии пред Ройтерс.

Не е ясно колко старо злато има в нови кюлчета, но повече от половината метал, преработен от масовите рафинерии, се рециклира, показват данните на LBMA.

„Илюзия е да вярваме, че ако преработите отново, ще получите „новородено“ злато, което е етично приемливо“, каза Патрик Шайн, рафинер и член на борда на Алианса за отговорно копаене. “Това прилича на зелено измиване.”

Шайн каза, че е добре средствата да съхраняват рециклирано злато, ако то е редом до новоизкопани метали от промишлени и занаятчийски мини, но те трябва да бъдат прозрачни. „Когато не е възможно да се проследи произхода, просто го кажете“, каза той.

Златото не е естествено привличане за инвеститорите на ESG, предвид големите екологични разходи за изкопаването му от земята, но металът е ценен финансов актив, а мините са големи работодатели в развиващите се страни.

Рециклираното злато има по-малко въздействие върху околната среда от добивания метал, но тъй като произходът му често е неизвестен, съществува риск то да е преминало през престъпни или насилствени ръце.

Докато инвеститорите все повече се фокусират върху екологичните, социалните и управленските (ESG) показатели, когато решават къде да инвестират, златната индустрия, подобно на много сектори, няма задължителни правила относно спазването на ESG.

Главният изпълнителен директор на LBMA Рут Кроуел, като признава, че старото злато се озовава в нови кюлчета, каза, че фокусът върху по-новите кюлчета показва, че фондовете приемат ESG сериозно.

„Това определено е положителна стъпка“, каза тя. Тя прогнозира по-голяма прозрачност и по-амбициозни ангажименти за снабдяване в бъдеще.

Един от най-популярните начини за инвестиране в злато е чрез борсово търгувани фондове (ETF) и подобни продукти, които издават акции, подкрепени от кюлчета.

От десетте най-големи, шест, които в края на миналата година държаха 955 тона злато на стойност около 55 милиарда долара, казаха за Reuters, че са дали приоритет на кюлчетата, произведени от 2012 г. Три от тези предпочитани кюлчета, произведени от 2019 г., когато правилата станаха по-строги. Прочетете още

Няколко фонда използват своите обещания след 2012 г. или след 2019 г. в своите маркетингови материали, въпреки че нито един от най-големите не се представя изрично като „етичен“ или „зелен“.

Кроуъл от LBMA каза, че търсенето на барове след 2012 г. е смислено, тъй като стандартите са се затегнали толкова рязко. Обещанията след 2019 г. изглеждаха по-скоро като „маркетингова игра“, каза тя, тъй като промените през тази година бяха по-малко значителни.

Банкерите казаха, че нарастващото търсене на по-нови златни кюлчета в Европа е довело до изпращане на повече произведени преди 2012 г. в Азия, където по-малко купувачи имат изисквания за ESG.

Тъй като златото пътува на изток, рафинериите обикновено преработват големите кюлчета, търгувани на Запад, в по-малки, предпочитани в Азия, казаха източници от индустрията. Някои от тях се връщат в Европа и Съединените щати и се преработват отново в барове, които, тъй като са нови, фондовете биха приели, казаха източниците.

„Това е същото злато“, каза изпълнителен директор на голяма банка за търговия със злато.

Четирите топ десет фонда, удобни за кюлчетата преди 2012 г., включват двата най-големи, SPDR фондовете на Световния съвет за злато, които държаха 1050 тона злато в края на миналата година, и фондовете iShares на Blackrock (BLK.N), които имаха 769 тона.

Световният съвет за злато, основан от минни компании за насърчаване на използването на злато, заяви, че подкрепя по-високи етични стандарти, но че старите кюлчета не трябва да се изключват, тъй като това няма значимо етично въздействие и би нарушило ликвидността на пазара, което е от съществено значение за големите фондове да оперират.

Blackrock каза, че правилата на LBMA позволяват използването на стари барове. „Нашите ETP са класифицирани като отговорни източници от LBMA въз основа на неговите индустриални стандарти“, каза говорител.

Фондовете имат възможност да плащат повече, за да избегнат кюлчетата на едро и да получат злато с гарантиран произход. Това може да бъде от мини или рециклиран метал, ако фондът дава приоритет на ниското въздействие върху околната среда пред проследимостта.

Но по-голямата част от ETF-ите не притежават злато със специфичен произход. Някои казаха, че това е така, защото само пазарът на едро, с неговия огромен набор от взаимозаменяеми златни кюлчета, може да се справи с размера и честотата на техните транзакции. Други казаха, че инвеститорите им не искат да плащат премия.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ