ESG News

Финландия прие закон за отрицателни въглеродни емисии

Това е първата държава в света, която поема такова правно обвързващо обещание и то предсрочно

Споделяне:

Много страни са прегърнали климатичната цел за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Но една страна е решила да я постигне предсрочно, като дори се обвърза правно. Миналата седмица парламентът на Финландия прие нов Закон за изменението на климата, като се ангажира с постигане на нетни нулеви емисии до 2035 г. и отрицателни емисии до 2040 г.

Въпреки че самият график е забележителен, законът също така прави Финландия първата страна, която поема правно обвързващо обещание за негативност спрямо климата.

„Страните с висок доход трябва да поемат прогресивна и активна роля, когато става въпрос за справяне с изменението на климата“, каза финландският министър на околната среда Ема Кари пред Climate Home News.

Целта е определена въз основа на работата на Финландския панел по изменението на климата, който изчисли „справедливия дял“ на страната от оставащия въглероден бюджет на света. Оценката е направена въз основа на размера на населението, способността на държавата да плаща и историческата ѝ отговорност за климатичната криза.

„Резултатите за Финландия са ясни във всички случаи. Тя трябва да бъде неутрална по отношение на парниковите газове в началото на 2030-те и ясно отрицателна от 2040 г. нататък“, пишат авторите на изследването.

Въз основа на същите критерии Германия и ЕС също трябва да достигнат нетна нула до средата на 2030-те, установи анализът.

„В светлината на този резултат целта за неутралност към климата до 2050 г. е крайно недостатъчна и трябва да бъде представена“, пишат авторите на доклада.

Законът също така поставя нови цели за намаляване на емисиите с 60% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и 80% до 2040 г. Постигането на отрицателни емисии ще изисква от Финландия активно да отстранява въглеродния диоксид от атмосферата, в допълнение към намаляването на емисиите.

Някои страни вече са успели да постигнат въглеродна негативност. Това са предимно по-малки държави, като Бутан и Суринам, които имат много залесени площи и могат да постигнат отрицателни емисии чрез естествените поглъщатели на въглерод и поддържане на ниски емисии на парникови газове.

Финландия е изправена пред предизвикателство в това отношение, тъй като нейното използване на земята е източник, а не поглъщател на емисии, според нови данни от статистиката на Финландия. Страната представлява три четвърти гора, според Climate Home News, но обезлесяването нараства през последното десетилетие, а Статистиката служба заяви, че дърветата се изсичат с по-бързи темпове и се засаждат по-бавно.

Професорът по международно право от Университета на Източна Финландия Кати Куловеси каза, че новият закон е „забележителен“, но все още има място за подобрение.

„Има важна разлика между настоящите мерки и тези, които са необходими за постигане на целите, а сега има законово задължение за действие“, каза Куловеси.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ