ESG News

Финландия прие закон за отрицателни въглеродни емисии

Това е първата държава в света, която поема такова правно обвързващо обещание и то предсрочно

Споделяне:

Много страни са прегърнали климатичната цел за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Но една страна е решила да я постигне предсрочно, като дори се обвърза правно. Миналата седмица парламентът на Финландия прие нов Закон за изменението на климата, като се ангажира с постигане на нетни нулеви емисии до 2035 г. и отрицателни емисии до 2040 г.

Въпреки че самият график е забележителен, законът също така прави Финландия първата страна, която поема правно обвързващо обещание за негативност спрямо климата.

„Страните с висок доход трябва да поемат прогресивна и активна роля, когато става въпрос за справяне с изменението на климата“, каза финландският министър на околната среда Ема Кари пред Climate Home News.

Целта е определена въз основа на работата на Финландския панел по изменението на климата, който изчисли „справедливия дял“ на страната от оставащия въглероден бюджет на света. Оценката е направена въз основа на размера на населението, способността на държавата да плаща и историческата ѝ отговорност за климатичната криза.

„Резултатите за Финландия са ясни във всички случаи. Тя трябва да бъде неутрална по отношение на парниковите газове в началото на 2030-те и ясно отрицателна от 2040 г. нататък“, пишат авторите на изследването.

Въз основа на същите критерии Германия и ЕС също трябва да достигнат нетна нула до средата на 2030-те, установи анализът.

„В светлината на този резултат целта за неутралност към климата до 2050 г. е крайно недостатъчна и трябва да бъде представена“, пишат авторите на доклада.

Законът също така поставя нови цели за намаляване на емисиите с 60% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и 80% до 2040 г. Постигането на отрицателни емисии ще изисква от Финландия активно да отстранява въглеродния диоксид от атмосферата, в допълнение към намаляването на емисиите.

Някои страни вече са успели да постигнат въглеродна негативност. Това са предимно по-малки държави, като Бутан и Суринам, които имат много залесени площи и могат да постигнат отрицателни емисии чрез естествените поглъщатели на въглерод и поддържане на ниски емисии на парникови газове.

Финландия е изправена пред предизвикателство в това отношение, тъй като нейното използване на земята е източник, а не поглъщател на емисии, според нови данни от статистиката на Финландия. Страната представлява три четвърти гора, според Climate Home News, но обезлесяването нараства през последното десетилетие, а Статистиката служба заяви, че дърветата се изсичат с по-бързи темпове и се засаждат по-бавно.

Професорът по международно право от Университета на Източна Финландия Кати Куловеси каза, че новият закон е „забележителен“, но все още има място за подобрение.

„Има важна разлика между настоящите мерки и тези, които са необходими за постигане на целите, а сега има законово задължение за действие“, каза Куловеси.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ