ESG News

ExxonMobil, Exxon
Снимка: ExxonMobil/Facebook

Exxon Mobile отчита рекордна печалба, но само 5% от нея отиват за нисковъглеродни проекти

Компанията планира да увеличи производството на суров петрол през следващите пет години, докато нейните конкуренти преминават към възобновяема енегия

Споделяне:

Гигантът за изкопаеми горива ExxonMobil реализира рекордна нетна печалба от 51,5 млрд. евро през миналата година, надхвърляйки предходния си рекорд от 41,5 млрд. евро през 2008 г. Това не само е рекорд за компанията, но бележи и исторически връх за западната петролна индустрия, съобщава изданието euronews.green.

Защо печалбите на Exxon са толкова високи?

Като цяло петролните и газовите гиганти се възползват от растящите цени и търсенето, подхранвани от войната на Русия в Украйна.

Според главния финансов директор на компанията Катрин Микелс печалбите за 2022 г. са резултат от „комбинация от силни пазари, силна производителност, силно производство и наистина добър контрол на разходите“.

Други големи петролни компании също се очаква да обявят собствените си годишни рекорди, като повишат общите си печалби до близо 200 милиарда долара (184 милиарда евро) за 2022 г. Мащабът на тези печалби поднови критиките към петролната индустрия и предизвика призиви повече страни да налагат данъци върху неочакваните печалби на компаниите.

Данъкът върху неочакваните печалби е допълнителен налог, наложен от правителството на компания, която се облагодетелства от нещо, за което не е отговорна. Той бе одобрен от ЕС през септември, за да ограничи свръхпечалбите, реализирани от компаниите за изкопаеми горива през 2022 или 2023 г.

От Exxon заявяват, че компанията е претърпяла загуби от 1,2 милиарда евро върху печалбите си от октомври до декември поради този данък. Компанията съди ЕС с аргумента, че таксата надвишава законовите ѝ правомощия.

Данъците върху неочакваната печалба са “незаконна и лоша политика. Налагането на нови данъци върху печалбите от петрол “има ефект, обратен на това, което се опитвате да постигнете”, коментира Микелс, добавяйки, че това би обезсърчило нов добив на петрол и газ.

Компанията твърди, че неочакваните данъци обезсърчават инвестициите, подкопават доверието на инвеститорите и правят Европа по-малко конкурентоспособна.

Exxon се похвали, че паричният поток от операции е скочил до 70,5 милиарда евро миналата година, спрямо 44,2 милиарда евро през 2021 г. Компанията също така разпредели 27,5 милиарда евро в брой на акционерите, повече от който и да е от западните ѝ конкуренти, и инвестира 20,8 милиарда евро в бизнеса.

Колко инвестира Exxon в нисковъглеродни проекти?

През 2020 г. част от директорите в ExxonMobil загубиха лидерските си позиции заради липсата на планове на компанията за енергиен преход. Оттогава постепенно започнаха да се увеличават инвестициите в проекти за по-ниски въглеродни емисии.

През 2021 г. Exxon обяви плановете си да инвестира 15 милиарда долара (13,8 милиарда евро) в „инициативи за по-ниски емисии на парникови газове“ през следващите шест години, след което ги увеличи до 15,7 млрд. евро до 2027 г. Това възлиза на 2,6 милиарда евро годишно, или около 5 процента от печалбата на компанията за 2022 г.

В своя бизнес модел за „ниско въглеродни решения“ компанията се фокусира върху улавянето и съхранението на въглероден диоксид, водород и биогоривата.

По-голямата част от увеличението от 2 милиарда евро до 2027 г. е насочено към ограничаване на емисиите от съществуващи нефтени и газови дейности и заравяне на въглерод под земята, вместо към разработване на възобновяеми горива. В същото време Exxon увеличава инвестициите в нефтени и газови проекти, като за миналата година разходите на компанията са се увеличили с 37% до 20,1 милиарда евро.

Exxon има един от най-амбициозните планове в индустрията за увеличаване на производството на суров петрол през следващите пет години – да повиши производството на петрол и газ до рекордните 4,2 милиона барела петролен еквивалент на ден до края на 2027 г.

Междувременно Shell и BP бавно намаляват производството на петрол и преминават към слънчева и вятърна енергия и други проекти за възобновяема енергия.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ