ESG News

Европейският съюз създава водородна банка

Според Урсула фон дер Лайен промяната в отношението на ЕС към климата вече се случва и Зелената сделка е пътят

Споделяне:

Преди половин век, през 70-те години, светът беше изправен пред друга криза, свързана с изкопаемите горива. Някои от нас си спомнят, че за да пестим енергия, прекарвахме почивните си днес, без да ползваме колите си. Въпреки това не променихме нищо. Не се освободихме от зависимостта си от петрола. Още по-лошо – секторът на изкопаемите горива бе силно субсидиран. Това бе грешно не само с оглед на климата, но и на публичните ни финанси и на нашата независимост. И днес все още плащаме за това.

Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на годишната си реч за състоянието на Съюза. Тя направи тази препратка във връзка с настоящата енергийна криза, причинена от войната на Русия в Украйна и превръщането на руския газ и петрол в икономически оръжия от Владимир Путин.

„Само няколко визионери разбраха, че истинският проблем са самите изкопаеми горива, а не само тяхната цена. Сред тях бяха нашите датски приятели. Когато настъпи петролната криза, Дания започна да инвестира сериозно в използването на вятърната енергия. Тя постави основите на водещата роля на вятърната енергия в енергийния сектор в световен мащаб и създаде десетки хиляди нови работни места“, каза фон дер Лайен.

Тя е на мнение, че това е пътят, по който Европейският съюз трябва да поеме. “Не само краткосрочни и бързи решения, но и промяна на парадигмата, скок в бъдещето.”

“Добрата новина е, че необходимата промяна вече започна. Тя се случва в Северно и в Балтийско море, където държавите членки инвестираха масово в разположени в морето вятърни турбини. Тя се случва в Сицилия, където най-голямата в Европа слънчева централа скоро ще започне да произвежда най-новото поколение соларни панели. Тя се случва в Северна Германия, където регионалните влакове вече се задвижват от водород от възобновяеми източници”, каза още председателят на ЕК.

Според нея водородът може да се превърне в повратен фактор за Европа. Този тип гориво трябва да се превърне от нишово в масово на пазара.

“С REPowerEU увеличихме двойно нашата цел: до 2030 г. искаме да произвеждаме десет милиона тона водород от възобновяеми източници в Европейския съюз всяка година. За да го постигнем, трябва да създадем посредник на пазара за водород с цел преодоляване на липсата на инвестиции и постигане на съответствие между предлагането и търсенето в бъдеще”, каза още тя.

Фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще създаде нова европейска банка за водород. Тя ще съдейства за гарантиране на закупуването на водород от възобновяеми източници, като се използват по-специално средствата на Фонда за иновации. Тя ще може да инвестира 3 милиарда евро за подпомагане на изграждането на бъдещия пазар на водород.

“Така ще можем да изградим икономиката на бъдещето. Това е нашият Зелен пакт за Европа. През последните месеци всички станахме свидетели на това, колко е важен Зеленият пакт за Европа. Ще запомним лятото на 2022 г. Всички станахме свидетели на пресъхването на реките, на горските пожари и на екстремните горещини. Положението е даже още по-сериозно. Досега ледниците в Алпите бяха като спешни водни запаси за реки като Рейн и Рона Но тъй като ледниците в Европа се топят по-бързо от всякога, последиците от бъдещи суши ще бъдат още по-тежки”, каза председателят на ЕК.

Тя е категорична, че трябва да се работи постоянно за адаптирането към изменението на климата, както и за превръщането на природата в най-важния ни съюзник.

“Ето защо Съюзът ни ще настоява за постигането на амбициозно световно споразумение за природата в рамките на Конференцията на ООН относно биоразнообразието, която ще се проведе в Монреал тази година. Ще направим същото и по време на COP27 в Шарм ел-Шейх”, каза Фон дер Лайен.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ