ESG News

Европейския фонд с 390 милиона евро в подкрепа на устойчиви компании

Energy Impact Partners стартира фонда, корпоративни гиганти като Microsoft и Shell инвестират в него

Споделяне:

Energy Impact Partners (EIP) е глобална фирма за рисков капитал, подкрепяща прехода към устойчиво бъдеще. Компанията обяви първата си глобална експанзия със стартирането на своя Европейски фонд. Той е насочен към компании, ръководени от мисия, които напредват към икономика с нулеви въглеродни емисии.

EIP цели да помогне на базирани в Европа стартиращи компании да се разширят в Северна Америка, предлагайки своя успешен модел за подпомагане на европейската климатична технологична екосистема. Фондът ѝ разполага с 390 милиона евро за европейски инвестиции, за да ускори растежа на иновативните технологии, които имат потенциала да стимулират прехода към нулева въглеродност.

„Европа е водеща в енергийния преход и е ключов пазар по пътя към нетната нула, където виждаме хиляди възможности за инвестиране. Ние сме развълнувани, че сега можем да си партнираме с брилянтни европейски предприемачи, за да помогнем за ускоряване на иновациите за справяне с изменението на климата,” каза Ханс Коблер, основател и главен изпълнителен директор на Energy Impact Partners. „Нашият модел на сътрудничество между предприемачи, индустриални партньори и нашия екип с голям опит също трябва да улесни достъпа на европейските технологии до северноамериканския пазар.“

Кои компании ще подкрепи фондът?

Фондът ще търси растеж и рискови инвестиции в целия континент, насочени към компании, ръководени от мисия, с утвърдени продукти, пазари и клиенти в целия спектър на енергийния преход. Това включва силно въздействащи европейски технологични компании, които допринасят за по-безопасни, по-гъвкави и по-чисти енергийни източници.

„Енергийният преход е най-обещаващата инвестиционна възможност на нашето поколение с глобални прогнози за $9 трилиона, които ще бъдат изразходвани годишно. Голяма част от тези пари ще бъдат похарчени за нови климатични технологии. В EIP сме дълбоко вкоренени в енергийния сектор чрез нашата индустриална коалиция и нашето портфолио за стартиращи компании. Използваме тази централна роля, за да подкрепим най-умните основатели в усилията им да изградят най-въздействащите бизнеси“, каза Матиас Дил, главен изпълнителен директор и съуправляващ партньор, EIP Europe.

Снимка: Unsplash

Европейският фонд е подкрепен от финансови и въздействащи инвеститори като Climate Innovation Fund на Microsoft, APG от името на своя клиент за пенсионен фонд ABP и Nysnø Climate Investments – изцяло притежавано дъщерно дружество на норвежкото Министерство на търговията, промишлеността и рибарството, както и от индустриална коалиция, фокусирана върху декарбонизацията, включително Microsoft, EDF Group чрез своето корпоративно звено за рисков капитал EDF Pulse Ventures и Ferrovial.

Brandon Middaugh, директор на Фонда за иновации в областта на климата на Microsoft, каза: „Microsoft се ангажира да стане въглеродно-отрицателен до 2030 г. Като част от усилията на цялата компания, Фондът за иновации в областта на климата на Microsoft избра EIP като първата си инвестиция във фонд в технологиите за климата поради споделената визия за дигитализирана, декарбонизирана енергийна система на бъдещето, която ще бъде от съществено значение в прехода към чиста енергия.“

Отразявайки успешната стратегия на северноамериканските фондове на EIP, този фонд е структуриран, за да позволи на EIP да си партнира с европейски предприемачи. По този начин компанията подкрепя техния растеж и успех чрез мощната си коалиция от индустриални фирми. Установеното присъствие на EIP в Северна Америка също така предлага на европейските компании подкрепа за разширяване на пазара и дава на основателите достъп до възможности за излизане в Северна Америка.

Къде EIP е инвестирал до момента?

В своята платформа EIP вече е инвестирал в единадесет компании в Европа, включително:

  • Zolar – доставчик на възобновяема енергия
  • Grover – доставчик на абонаменти, управляващ устойчиви потребителски технологии
  • energy – доставчик на решения за зареждане на EV (електромобили)
  • Instagrid – Преносими батерии
  • ESG данни и доставчици на технологии, Greenly и ESG Book

„Изпитахме огромно търсене на климатични технологии като инвестиционна тема сред финансовите и корпоративни дългосрочни компании.“ каза Назо Мооса, съуправляващ партньор, EIP Европа. „Ключово предизвикателство за много от тези компании е липсата на достъп до по-големи, по-мащабируеми пазари. Чрез силната ни опора в САЩ и мощната ни коалиция от индустриални партньори Европейският фонд на EIP е в добра позиция да играе решаваща роля в разширяването на компаниите за декарбонизиране на индустрии с интензивно използване на активи и въглерод.“

Моделът за сътрудничество на EIP обединява глобална коалиция от над 50 далновидни корпорации, които се ангажират да декарбонизират световната икономика. Моделът, който фондът ще пренесе на европейския пазар, е основан на партньорството и има доказан опит в привличането на приходи от корпоративните дългове на EIP към компаниите от портфолиото.

Вноските във Фонда се извличат от широк набор от институционални инвеститори, инвеститори с влияние и корпорации в редица индустрии, включително енергетика, комунални услуги, технологии и инфраструктура и транспорт. Това са Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), AGL Energy Ltd, APG от името на своя клиент за пенсионен фонд ABP, Chubu, DNV, Électricité de France (EDF) Group чрез неговото корпоративно звено за рисков капитал EDF Pulse Ventures, EWE AG, Ferrovial, Fortum, Galp, Mainova AG, Climate Innovation Fund на Microsoft, Nysnø Climate Investment, Shell Ventures и TrønderEnergi AS .

Д-р Urban Keussen, главен технически директор на EWE AG, каза: „В наши дни енергийният преход става още по-важен не само за намаляване на емисиите на CO2, но и за замяна на изкопаемите молекули със зелени и за намаляване на енергийната зависимост от отделните страни. EWE е ангажиран с EIP, за да се учи от най-добрите, да си партнира със стартиращи фирми и да си сътрудничи с други индустриални инвеститори в полза на нашите клиенти.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ