ESG News

ESGnews.bg се превръща във важен инструмент за бизнеса

Виждам много бъдещи съвместни инициативи на Зеления център и ESG News, каза директорът на БФБ Маню Моравенов

Споделяне:

Началото беше трудно, но вече съм уверен, че сме лидер в тази тема. Но не се състезаваме с никого, а го правим, защото обичаме планетата си, държим на природата и хората и искаме да стимулираме прилагането в България на всички добри и устойчиви практики. Така основателят на ESGnews.bg откри събитието „ESGnews & Friends“, на което бе представена пред ESG общността в България единствената засега специализирана ESG платформа.

„Идеята се роди миналата година през ноември, когато с колегите в офиса обсъждахме нещо привидно дребно – снабдяването с вода. Искахме да сложим край на огромното количество пластмаса, което генерирахме ежедневно. И докато си говорихме за различните машини за вода, решихме като цяло да станем по-„зелени“, а след това стигнахме до идеята, че можем да опитаме да стимулираме тези тенденции чрез популяризиране на всички добри световни, а български, практики“, каза Томов.

Силен старт

Самата платформа стартира през месец май, набирайки бързо популярност сред фирмите и ESG общността. Нейният фокус е върху ESG тенденциите, регулациите и прилагането на правилата, но предлага и популярни теми, насочващи вниманието към екологичните, социалните и управленските въпроси, и начините за решаването на наболели проблеми.

Платформата вече изгражда партньорства с бизнеса и академичната общност и отразява внедряването на различни политики и инициативи от тяхна страна.

„Не съм вярвал, че ще има толкова голям интерес. Още на първия месец получихме над 50 мейла от различни компании, желаещи да разкажат да своите ESG инициативи. Тогава разбрахме, че платформата може да се превърне в изключително важен инструмент за бизнеса и обществото“, каза Боян Томов.

„Важно е да бъдем партньори и да може да помогнем – да даваме повече информация на хората какво е ESG, как се развива в компаниите и около нас и да може да учим децата си и близките си“, обърна се основателят на платформата към събралите се в инкубатора на „София Тех Парк“ представители на бизнеса, академичната общност ESG специалистите.

По време на събитието платформата ESG News връчи грамоти на едни от най-активните хора и организации в България, които са приели каузата „ESG“ като неизменна част от своя живот и професионална дейност. „Това е нашето „благодаря“ към хората, стартирали различни академии и инициативи, така че да образоват повече хора и до повече хора да стигне тази тема“, каза Томов.

Една от тези грамоти бе връчена на доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

„Благодаря много за тази грамота, много съм трогнат. Вярвам във всичко, което Боян каза. Това е кауза. Напълно убедени сме и вярваме, че няма друг път за България и нашия свят. Ние също обичаме нашата планета и се радваме, че все повече млади хора се борят за „зеленото“ бъдеще на планетата. Благодаря на организаторите, че са създали първата такава медия. Виждам много бъдещи съвместни инициативи на Зеления център и ESG News”, каза Моравенов.

Приносът на Българската фондова борса

Моравенов допълни, че за борсата устойчивото развитие е кауза и тя се занимава много активно с устойчивите финанси.

„Зеленият център вече има 40 участници, включително много широк спектър от голям бизнес в България, няколко университета, също и неправителствени организации, с подкрепа от държавата. Всичко това успяхме да направим само за една година, напълно доброволно, без заплащане“, каза Моравенов.

Директорът на борсата обясни, че ESG е доста обширна материя. „Тепърва се градят стандартите и добрите практики, това ще продължи доста дълго напред в  годините. Решихме, че нямаме време да чакаме. Българският бизнес не е толкова мащабен както големите световни корпорации, повечето нямат капацитет и възможност да отделят ресурс и разходи за подобряване на ESG рейтинга си и представянето им. Заради това започнахме да организираме помощни средства за българския бизнес, за да помогнем на този преход“, каза още Моравенов.

Зеленият център на БФБ е изграден върху три стълба: ESG насоките, отчитането и ESG борсов индекс.

Първият стълб: насоките за ESG отчитане, които зеления център прие – наръчник, който казва в резюме какво трябва на направи една компания, ако иска да е устойчива, как да отчита политиките и набор от показатели, които на този етап изисква Европейския съюз, за да бъде отчетена устойчивостта – ще се подобряват в бъдеще.

Втория стълб: интернет инструментът Oxygen, който позволява на компании, които целят да отчетат своят устойчивост. От началото на следващата годината компании с над 500 служители ще са задължени да отчитат устойчивост, ще го правят с годишните си финансови отчети. Трябва да отчитат и оповестяват развитието си, включително и въглеродния си отпечатък. Инструментът помага точно за това – да се калкулира въглеродният отпечатък на компаниите, не само листнатите на борсата, а всички.

Третия стълб: партньорството с компанията за финансова информация Refinitiv. По нейната методика борсата ще направи рейтинг на компаниите. Методиката за влизане в планирания ESG борсов индекс трябва да е готова до края на годината и да започне да действа от 2023 г.

„ESG рейтингите засега са доброволни, но смятам, че те ще се наложат на пазарен принцип. Колкото са по-зелени и устойчиви са компаниите, толкова по-лесно и евтино финансиране ще получават“, каза Моравенов.

Събитието се проведе с подкрепата на Philip Morris Bulgaria, Yettel, Siemens и в партньорство с Eвропейската инвестиционна банка и Българската фондова борса.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ