ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

ESG фондовете засега устояват на най-лошия борсов спад

Инвеститорите обаче са уплашени и търсят спасение за парите си на всяка цена и независимо от всичко

Споделяне:

ESG фондовете за дялов капитал се представят средно по-добре тази година от техните конкуренти, които не инвестират устойчиво. Тенденцията се забелязва както в Европа и САЩ, така и на глобално ниво, пише Bloomberg. Трябва да се отбележи обаче, че и доходността на ESG фондовете е отрицателна, в съответствие с масовата пазарна разпродажба в момента, но те губят по-малко от останалите, особено от типично технологичните портфейли.

Поддръжниците на ESG настояват, че използването на екологични, социални и управленски показатели при вземане на решения за инвестиране ще доведе до възвръщаемост или поне няма да повлече инвеститорите надолу. Други не са толкова сигурни. Бързият растеж на ESG фондовете съвпадна с бичия пазар, който приключи през 2022 г., и изправи пред изпитание портфолио мениджъри и инвеститори.

„За първи път от дълго време ESG компаниите ще бъдат изложени на милостта на пазара, а не на милостта на ESG“, каза Джеймс Пени, главен инвестиционен директор в TAM Asset Management.

Инвеститорите са разтърсени. Спадът на пазара през май беше съпроводен с рекордни изходящи потоци от ESG инвестиции. Според Bloomberg Intelligence инвеститорите са изтеглили 2 млрд. долара от борсово търгувани фондове за акции с етикет ESG. По отношение на активите, фондовете, фокусирани върху екологични, социални и управленски фактори, са паднали с 20.5% досега тази година, при малко над 19% спад на общите фондове, според данни на Bloomberg.

ESG инвеститорите плащат по-високи такси за своите инвестиции, създавайки допълнителна пречка през възвръщаемостта за инвеститорите. За индексните фондове, обикновено рекламирани като евтини и лесни за достъп, инвеститорите в ESG плащат повече от два пъти над средното за „конвенционални“ фондове, според данни от аналитичната фирма Morningstar. Все пак активно управляваните ESG фондове струват приблизително толкова, колкото техните не-ESG конкуренти.

Инвеститорите обикновено са готови да платят повече, когато възвръщаемостта е добра. Но приоритетите се променят, когато пазарите са бурни. В проучване на RBC сред 900 инвеститори, базирани в САЩ, почти половината казват, че финансовите резултати и възвръщаемостта са по-важни от въздействието на ESG. За сравнение, 42% казваха това миналата година. В отделно проучване Charles Schwab Corp. установи, че 66% от инвеститорите на дребно в Обединеното кралство не се интересуват дали техните вложения са устойчиви, а вместо това искат само да увеличат печалбите си.

„В момента инвеститорите са фокусирани върху краткосрочната перспектива“, каза Пени. „Имате лихвени проценти, които се покачват. Имате криза на разходите за живот. Инвеститорите са много по-загрижени да не загубят пари, отколкото да направят 10 или 20% доходност“, каза той.

Технологичните акции съставляват една четвърт от глобалните активи на ESG фондове в края на април – повече, отколкото в не-ESG конкурентите, според аналитичната фирма EPFR. Възвръщаемостта на индустрията намалява с около една трета тази година. Най-големият ESG ETF – BlackRock iShares ESG Aware – е попълнил портфолиото си на 28% с технологични акции. За тази година фондът е на загуба с 24%.

В същото време ESG фондовете са склонни да избягват или минимизират излагането на енергийни акции, така че не успяха да се възползват от скорошния бум при тях.

По-тревожно е дългосрочното представяне на глобалните ESG фондове. Те са се представили по-слабо на по-широкия пазар през последните пет години, възвръщайки средно 6.3% годишно, в сравнение с 8.9% за по-широките фондове, според данни, събрани от Bloomberg.

Инвеститор, който е вложил 10 000 долара в среден глобален ESG фонд през 2017 г., ще има 13 573 долара днес. Това е приблизително 1 720 долара по-малко, отколкото ако са вложени в портфейл извън ESG.

Същото важи и за инвеститорите във фондове, насочени към САЩ и Европа. ESG фондовете в САЩ възвръщат средно 10.2% годишно, в сравнение с 12.6% за по-широките фондове; Европейските портфейли нараснаха средно с 3.8% годишно, малко по-малко от 4% средна годишна възвръщаемост от фондове, които не са свързани с ESG.

„Засега все още има ентусиазъм за ESG“, каза Пауло Салазар, съпредседател на отдела за управление на акциите за нововъзникващите пазари в базираната в Белгия Candriam. „Не виждам тенденцията ESG да бъде засегната от този спад“, каза той. „Интересът продължава да е много голям.“

В същото време може да е добре инвеститорите да осъзнаят, че ESG акциите също са изложени на гравитацията на пазара, каза Дънкан Ламонт, ръководител на стратегическите изследвания в Schroders. „Но дългосрочните структурни двигатели при устойчиви инвестиции наистина са налице.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ