ESG News

ESG е банкова тенденция, която трябва да се наблюдава

Споделяне:

2021 г. беше рекордна година за инвестициите в ESG (екологично, социално и корпоративно управление) и няма признаци на забавяне тази година. Но притесненията на банките, свързани с ESG, също нарастват.

„През 2021 г. имаше повече ESG инвестиции, отколкото през която и да е предишна година, и вече получихме ангажименти от клиенти на банки за още по-големи ESG инвестиции през 2022 г.“, казва Брайън Алперин, директор на възобновяема енергия и устойчиви технологии във Foss & Co.

Мануел Антунес, сътрудник в MSM, универсален фонд за въздействие на ранен етап, базиран в Лисабон, също очаква тази година да завърши с по-добър резултат. „Виждаме бум в социалните и екологичните инвестиции, с повече активи, управлявани от фондове за въздействие от всякога“, каза той. “Ние сами го усетихме и очакваме тази тенденция да продължи.”

Натиск за промяна

В един бързо променящ се свят банковата индустрия няма голям избор. Но в същото време пътят напред все още не е ясно дефиниран.

„Северноамериканските банки са изправени пред все по-сложни съображения за устойчиво финансиране при балансиране на нуждите на инвеститорите и възвръщаемостта, прехода към въглероден неутралност и напредването на социалните цели, докато се борят с регулациите и липсата на данни“, според базираната в Ню Йорк Fitch Ratings.

“Въпреки нарастващото оповестяване на ESG факторите банките продължават да бъдат изправени пред предизвикателство от несъответствие или липса на стабилни и детайлни данни за бъдещето за техните кредитополучатели и контрагенти”, добавя Fitch. “Това също така затруднява оценката и докладването на техните ESG рамки. Докато данните и таксономията вероятно ще се обединят около индустриалните стандарти с течение на времето, банките трябва да се подготвят за увеличени данни и изисквания за оповестяване от заинтересованите страни.”

“Някои може да си помислят, че ESG е толкова популярен, че изпреварва правилата и разпоредбите, което води до атмосфера, подобна на Дивия Запад. Това е една от причините, поради които много очи са насочени към Вашингтон”, казва Гари Р. Леванте, старши вицепрезидент по корпоративна отговорност и култура в базираната в Бостън Berkshire Bank. “Има няколко микротенденции, които са на първо място за банките, включително регулаторни насоки за оповестяване на ESG и изисквания за докладване от SEC и други регулатори”, казва той.

Наблюдателите на индустрията очакват много показатели, които сега се считат за доброволни, да станат необходими във формат, който е последователен и сравним сега и във времето. „С продължаващото търсене на инвеститорите за качествени и сравними данни, бих очаквал да видя по-голяма хармонизация на методологиите за отчитане на ESG и тласък за по-голяма прозрачност от страна на рейтинговите агенции“, казва Леванте. „Това има потенциал да оформи приоритетите на ESG, особено за банките, през следващите години.“

Отчети и оповестявания

Алперин казва, че вместо да реагира на регулаторните изисквания, Foss & Co – който се занимава с инвестиции в данъчни кредити, които са в съответствие с ESG целите на банките и други институционални инвеститори – иска да поеме водеща роля в предоставянето на отчети и оповестявания, свързани с ESG и климатичните рискове.

Berkshire Levante казва, че ползите от ESG включват укрепване на практиките за управление на риска; поставяне на компанията в челните редици на критични въпроси, „пряко засягащи нашите общности и ни подтиква да дадем пример или стандарт;“ подобряване на перспективите на служителите за ценностната позиция на компанията; и предоставяне на по-голяма цел на служителите, като демонстрира как всяка от ежедневните им дейности допринася за по-широката екосистема на значимо въздействие в техните общности.

„Нашите ESG приоритети са как прилагаме целта си в действие и водим тройна крайна линия – хора, планета и резултати“, казва той. „Ние приоритизираме усилията в четири области, за които знаем, че са ключови за здравето и жизнеността на нашите общности и бизнес: финансиране на общността и филантропия, финансов достъп и овластяване, финансиране на екологична устойчивост и подхранване на малкия бизнес. Тези приоритети помагат да се поддържат силни практики за управление на риска, да се подобри репутацията и да се издигнат кварталите в нашия отпечатък.”

Междувременно Antunes също вижда крайно въздействие върху ESG и въздействието на инвестирането. „Бизнесите, които решават най-належащите екологични и социални проблеми в света, в крайна сметка имат много заинтересовани страни, които се възползват от тяхното решаване, което ни кара да вярваме, че зад тези бизнеси стои смислена инвестиция.

Алперин се съгласява: „Ние казваме на нашите клиенти, че ESG не е просто нещо, което правим, за да успокоим акционерите или да получим добро обществено мнение. Това също е добър бизнес.”

Източник: BAI

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ