ESG News

ЕС постигна споразумение за „екоцид“, замърсителите ще влизат в затвора

Новият закон предвижда и много сурови глоби

Споделяне:

Законодателите на Европейския съюз постигнаха споразумение за нова директива, която предвижда присъди до 10 години затвор за най-големите замърсители и компании, глобени до 5% от глобалния си оборот. Преговорите по предложението на Европейската комисия за борба с екологичните престъпления, внесено през декември 2021 г., приключиха със споразумение между Европейския парламент и страните от ЕС, предава Euractiv.

Прекалено дълго престъпниците печелеха от слабите санкции и липсата на правоприлагане. С този подобрен закон ЕС засилва действията си“, каза европейският комисар по околната среда Виргиниус Синкевичюс.

Договореният закон ще бъде официално одобрен от парламента през февруари 2024 г., като се очаква държавите от ЕС да го подпишат скоро след това.

Ако замърсявате, ще платите за престъпленията си“, каза главният преговарящ на парламента Антониус Мандерс, холандски депутат от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). “Борбата със замърсяването, което често е трансгранично, изисква хармонизирани, възпиращи и ефективни санкции за предотвратяване на нови екологични престъпления на ниво ЕС“, каза още Мандерс.

Новите правила могат да доведат до присъда от 10 години затвор за лица или представители на компании, които извършват „екологични престъпления“, водещи до смърт. „Квалифицираните“ престъпления могат да доведат до осем години лишаване от свобода, като други престъпления са ограничени до пет години.

Глобите също могат да бъдат много по-болезнени. Освен загубата на оперативни лицензи и публични субсидии, компаниите нарушители могат да бъдат глобени до 5% от глобалния си оборот. Тук обаче беше добавена вратичка, тъй като страните от ЕС ще могат да избират глоба в диапазона от 3 до 5% и да изберат по-малко болезнени фиксирани глоби от 24-40 милиона евро.

Въпреки че наказанията няма да бъдат напълно хармонизирани, дефиницията на това какво представлява „екологично престъпление“ ще бъде такава. Например в новия обхват на престъпленията ще са включени маркетинг на продукти, свързани с обезлесяването, замърсяването на морето и незаконното отбиване на вода.

Екоцид

За първи път в световен мащаб понятието “екоцид” беше добавено като „квалифицирано престъпление“, което означава, че е утежняващ фактор при обмисляне на наказание, въпреки че не се признава за самостоятелно престъпление. Все пак споразумението представлява крайъгълен камък за активистите, които се застъпват за глобална криминализация на екоцида.

Спечелихме! ЕС полага основите за признаване на екоцида“, каза Мари Тусен, депутат от Зелените от Франция, която беше част от преговорния екип на парламента.

Дефиницията за „квалифицирани“ престъпления – тези, които не водят директно до смърт, но се наказват със затвор до осем години – ще включва екоцид.

Екоактивисти приветстваха споразумението, като Службата за европейска политика на WWF похвали „високата почтеност и цялостната амбиция на окончателния компромисен текст“, постигнат от законодателите.

Благодарение на решимостта на Европейския парламент, включването на квалифицирано престъпление, обхващащо най-тежките екологични престъпления, наказуеми с по-строги санкции, добавя острота на закона и ще предостави на компетентните органи нов инструмент в техния арсенал“, заяви Одри Шамбоде от WWF.

Активистите обаче изразиха съжаление, че предложението не включва незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов като допълнително престъпление, наказуемо от закона.

Прочетете още:

ЕС налага ограничения, свързани с вредните емисии от метан

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ