ESG News

ЕИБ отпуска зелен заем от €55 млн. за вятърен парк в Испания

Произведената в него възобновяема енергия ще предотврати 90 000 тона емисии на CO2 годишно

Споделяне:

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа зелен заем от 55 милиона евро за съвместно предприятие между Iberdrola (75%) и Caja Rural de Soria (25%). Средствата ще бъдат използвани за изграждането на един от най-големите вятърни паркове в Кастилия Регион Леон, Испания, съобщава ESG News.

Вятърният парк Buniel в провинция Бургос ще има общ инсталиран капацитет от около 100 мегавата (MW), достатъчен за захранване на около 69 700 домакинства с чиста енергия. Общата инвестиционна стойност на проекта е приблизително 100 милиона евро. Произведената възобновяема енергия ще предотврати 90 000 тона емисии на CO2 годишно.

Съоръжението ще даде тласък на икономиката в селските райони на Бургос, създавайки до 200 работни места по време на етапа на строителство и около десет позиции по време на експлоатация.

ЕИБ дава приоритет на проекти в региони с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението под средния за ЕС

Тъй като проектът се намира в Кастилия и Леон, който е определен за кохезионен регион на ЕС, той допринася за целите на ЕИБ за регионално развитие.

„Радваме се да финансираме този вятърен парк, който е уникален по много начини и ще добави инсталиран капацитет от около 100 MW“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Рикардо Моуриньо Феликс. „Това ще стимулира икономическия растеж и заетостта в регион като Кастилия и Леон и ще допринесе за целите на Испания и Европа в областта на климата.“

Главният изпълнителен директор на Iberdrola Испания Марио Руис-Тагле добави, че Испания има голям потенциал, когато става дума за възобновяема енергия.

С инициативи като тази можем да помогнем на страната ни да стане лидер в сектора, улеснявайки инвестициите, които насърчават прехода към икономика, която е по-малко зависима от изкопаемите горива, като същевременно създава икономически растеж и заетост”, смята той.

Турбините за вятърния парк са почти изцяло проектирани и произведени в Испания и са сглобени в Кастилия и Леон, в Агреда, Сория.

Инвестирането в „енергийна свобода“ ни прави икономически по-стабилни като държава. Този въпрос наистина излезе на преден план на фона на настоящата геополитическа ситуация, която стана толкова изострена, че избута необходимостта от чиста, местна енергия на върха на дневния ред”, заяви президентът на Caja Rural de Soria Карлос Мартинес Изкиердо, който е и президент на съвместното предприятие.

Целите на Испания включват 42% възобновяема енергия до 2030 г.

Изграждането на вятърния парк допринася за приоритетите на енергийната политика на Европейския съюз и Испания и подкрепя плана REPowerEU на Европейската комисия, представен през май 2022 г., който има за цел да ускори зеления преход и да сложи край на зависимостта на Европа от вноса на руски изкопаеми горива.

В Испания проектът също така ще помогне за постигане на целта на страната за 42% възобновяема енергия до 2030 г., съгласно интегрирания национален план за енергия и климат за 2021-2030 г.

Финансирането се класифицира като зелен заем от ЕИБ, тъй като напълно отговаря на критериите за допустимост за действие в областта на климата и възобновяема енергия. Характеристиките на заема означават, че той също така напълно отговаря на изискванията на EIB Climate Awareness Bonds на пазара на зелени заеми. Следователно тази сделка вероятно ще бъде разпределена към портфейла на ЕИБ от кредитни операции, финансирани чрез емитирането на такива облигации.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ