ESG News

Цюрих ще включи кръговата икономика в конституцията

Гласоподавателите в най-големия град в Швейцария одобриха с голямо мнозинство нов член за насърчаване на по-чисто и по-ефективно използване на ресурсите

Споделяне:

Очаква се правителството на Цюрих да впише кръговата икономика в конституцията

Конституцията ще бъде приложена и ще бъде включен член, който да призове властите да създадат условия за кръгова икономика. Предполага се, че внимателната употреба на ресурсите ще спомогне да се намалят отпадъците, но и потреблението на енергия.

Цюрих е първият от 26-те швейцарски кантона, който включва кръговата икономика в конституцията си. По-рано този месец кантоналният парламент на Берн прие постулата на Зелената партия, призоваващ за създаване на повече инфраструктура и стимули за насърчаване на кръговата икономика.

Но достатъчно устойчив ли е Цюрих?

Цюрих е на 11-то място според показателят на Arcadis Sustainable Cities Index 2022. Индексът разглежда 100 града в глобален мащаб и прави анализ върху устойчивостта, за да акцентира предизвикателствата, пред които са изправени градовете. Водещ е норвежкият град Осло.

Заплатите на хората не са от най-големите

Макар и швейцарският град да има какво да предложи във финансов аспект, той е на второ място за хората и не заема челни позиции по отношение на заплатата. 

В доклада се посочва: „Един град не е наистина устойчив, ако някои от неговите граждани са оценени. Тъй като разходите за живот се покачват, основните работници – като например службите за спешна помощ или образованието – могат да усетят, че заплатите им не са на ниво.“ 

Въглеродно неутрален ли е Цюрих?

Градът вече твърди, че е климатично неутрален. Целта да се достигне до нетната нула до 2040 г. Има и план за косвените парникови емисии на жител, които трябва да бъдат намалени с 30% до 2040 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Устойчива инфраструктура

Индексът на устойчивите градове изброява силните страни на Цюрих като широколентов достъп, престъпност, образование, здравеопазване и транспорт. Последното от които е от особен интерес. Въпреки че най-устойчивият метод за пътуване винаги ще бъде колоезденето, за по-дългите пътувания мрежата на Швейцарските федерални железници е почти напълно електрифицирана, като голям процент от тази енергия идва от възобновяема водна енергия.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ