ESG News

Четири ключови въпроса за инвестициите в климата през 2023 г.

Цените на силиция и лития, апетитът на рисковия капитал за финансиране на климатичните технологии и други фактори ще зададат темпото на прехода към чиста енергия тази година

Споделяне:

Началото на годината е благодат за тези, които се интересуват от данни в света на климата и енергията: налице е пълната информация за инвестиционните потоци и показатели от предходната година, както и набор от перспективи за следващата година. По-рано тази седмица Ерик Ростън от Bloomberg Green обобщи точно климатичните показатели, които трябва да наблюдавате през 2023 г. Има индикатори за следене, които ще разкрият какво означава настоящата година за мащаба и скоростта на енергийния преход.

Ето въпросите, поставени от Bloomberg, които според изданието ще се разрешат с развитието на годината.

Ще бъдат ли оправдани инвестициите в климатичните технологии?

Според данните от HolonlQ климатичните технологии отбелязват 89% ръст в рисковия капитал на годишна база. Инвестициите между януари и декември са над 70 милиарда долара. Това е внушително, предвид факта, че 2022 г. беше неблагоприятна за финансирането на рисков капитал, а стойността на вложените долари е намаляла с 42% през първите 11 месеца на годината в сравнение с 2021 г.

През последните четири години климатичните технологии съставляват между 20 и 30% от общите рискови инвестиции. Тенденцията се задържа дори когато рисковият пазар се утрои или когато падна рязко. На база на миналогодишното поведение на рисковия пазар се очаква инвестирането в климатични технологии да нарасне.

Миналогодишният поток от инвестиции в климатични технологии бе значителен – над 35 пъти над нивото от 2012 г.

Ще продължат ли тенденциите на пазара на полисилиций и литий?

През голяма част от миналата година се наблюдаваше повишаване на цената на двата ключови елемента за декарбонизирането на глобалната енергийна система. Полисилицият е основен метал за производството на повече от 90% от соларните панели в света. Цената му започна да расте през 2021 г., преди да достигне най-високата си ниво от близо десетилетие – 38 долара на килограм. Оттогава се наблюдава спад в стойността му – до 17.51 долара за килограм. От това следва, че цената е намаляла наполовина само от октомври 2022 г.

Сходна тенденция се наблюдава и при литият, необходим за батериите, използвани в електрическите автомобили и системите за съхранение на енергия. Стойността на метала се увеличи над 11 пъти от началото на 2021 г., преди да достигне своя връх през ноември. В следствие на което се повиши цената на литиево-йонните батерии за първи път от десетилетие. Сега цената на лития се понижава и е с 13% по-ниска в сравнение с 2022 г.

Доставчикът на стратегически изследвания BloombergNEF прогнозира 50% увеличение на доставките на полисилиций, което би трябвало да доведе до значителен спад в цените въпреки установяването на соларните инсталции. Очаква се доставката на добит литий да се увеличат с повече от 30% тази година.

Колко бързо и плавно IRA и въглеродния данък на ЕС ще преминат от план към изпълнение?

Законът за намаляване на инфлацията и милиардите долари в подкрепа на климата са разпознаваеми в Америка. Средствата, както и допълнителните милиарди за климата в Закона за инфраструктурата и Закона за чиповете и науката, сега трябва да се раздвижат. Това не се свежда само до федералното правителство, а и до местната опозиция, която може възпре много проекти и това може да дойде отвсякъде.

Междувременно Механизмът на ЕС за коригиране на въглеродните граници постигна „споразумение от временно и условно естество“ в Европейския парламент и сега се нуждае от потвърждение и приемане, преди да влезе в сила през октомври.

Следващите девет месеца на задълженията за отчитане на CBAM трябва да дадат представа какво въздействие ще има тази политика върху местната индустрия и международната търговия.

Ще има ли новият LNG лидер проблеми у дома?

Миналата година САЩ и Катар се изравниха по отношение на изнасяне на втечнен природен газ (LNG) в света. Емирството отдавна държи първото място, докато САЩ започна да изнася от по-долните 48 щата едва през 2016 г. Основната дестинация за американския втечнен природен газ през 2022 г. беше Европа, като обстановката в това отношение се промени предвид ограничаването на доставките на газ от Русия.

Природният газ струва значително по-малко в САЩ, отколкото в други големи икономики, но продължаващият износ може да промени това. Проучване на Федералния резерв в Далас за третото тримесечие на петролната и газовата индустрия установи, че повечето ръководители очакват ерата на евтиния газ в САЩ да отмине до три години.

Повишаването на цената ще се отрази на микса в електричеството в САЩ, което потенциално ще прокара повече въглища в мрежата – но почти сигурно ще привлече и повече възобновяеми източници. По-високите цени засегнаха индустрията, а ако се задържат, ще могат да стимулират дълбоки инвестиции за декарбонизация в традиционната област на нефтохимикалите.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ